Dato:            16.04.07

Kontor:         Forvaltningsjuridisk kt.

J.nr.:             2006-1640-17

Sagsbeh.:   sdy

 


Endelig besvarelse af spørgsmål nr. 145 (L 50 B), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 11. april 2007

 

Spørgsmål 145:

 

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 29. marts 2007 fra Lægeforeningen, jf. L 50 B - bilag 61."

 

Svar:

Lovforslaget er udtryk for en afvejning af to modsatrettede hensyn i forbindelse med adgang til elektroniske systemer indeholdende helbredsoplysninger. På den ene side er der hensynet til, at reguleringen af adgangen til EPJ respekterer arbejdsgangene i den kliniske hverdag. På den anden side er der hensynet til at sikre, at patienterne ikke skal føle sig utrygge ved, om for mange sundhedspersoner har adgang til for mange helbredsoplysninger mv.

 

Jeg er enig med Lægeforeningen i, at der er tale om en vanskelig afvejning af de to hensyn. Jeg er derfor glad for, at Lægeforeningen udtrykker tilfredshed med lovforslaget i dets nuværende form, og at Lægeforeningen finder, at der er tale om hensigtsmæssig afvejning af de modsatrettede hensyn.

 

Lægeforeningen omtaler i øvrigt KL’s høringssvar til ændringsforslag til lovforslag L 50 B. Jeg kan i den forbindelse henvise til side 9-10 i det supplerende høringsnotat vedrørende ændringsforslag til L 50 B, der er sendt til Folketingets Sundhedsudvalg den 9. februar 2007 (L 50 B – bilag 49), hvori KL’s høringssvar er kommenteret.

 

Lægeforeningen udtrykker i henvendelsen endvidere bekymring for kommunernes ønske om adgang til individoplysninger på sundhedsområdet på baggrund af kommunalreformens finansieringsregler for kommunerne på sundhedsområdet. Jeg kan hertil oplyse, at kommunernes adgang til individoplysninger på sundhedsområdet på baggrund af kommunalreformens finansieringsregler for kommunerne på sundhedsområdet ikke er reguleret af lovforslag L 50 B, der alene omhandler sundhedspersoners adgang til indhentelse af oplysninger i EPJ som led i behandling. Det er således ikke relevant at kommentere dette i forhold til L 50 B. Jeg kan imidlertid henvise til min besvarelse af Folketingsspørgsmål nr. 235 (Alm. del) stillet af Folketingets Retsudvalg den 26. februar 2007, hvori kommunernes adgang til individdata er omtalt under punkt 3.