Dato:

21. februar 2007

Kontor:

Udlændingelovs-kontoret

J.nr.:

2006/4000-78

Sagsbeh.:

ATO

Fil-navn:

Besvarelse

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 14 ad L 93 stillet af Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 8. februar 2007.

 

Spørgsmål:

”Ministeren bedes redegøre for, hvorfor er ikke gøres undtagelse for flygtninge i relation til indvandringsprøven, jf. den hollandske model, som indvandringsprøven efter det oplyste indføres efter.”

Svar:

For udlændinge, der ansøger om flygtningestatus i Danmark, jf. udlændingelovens § 7, er kravet om at aflægge og bestå indvandringsprøven ikke relevant, da dette krav ikke stilles over for disse personer.

 

Hvis der er tale om en udlænding, der søger om ægtefællesammenføring til en herboende flygtning, vil der som udgangspunkt blive dispenseret fra kravet om at aflægge og bestå indvandringsprøven.

 

Jeg skal henvise til lovforslagets almindelige bemærkninger afsnit 2.2.1., s. 7, hvoraf det fremgår, at der i dag er mulighed for at se bort fra betingelser for ægtefællesammenføring, hvis der foreligger særlige grunde. Dette kan f.eks. være tilfældet, hvis parterne ellers henvises til at leve som familie i et land, hvor den herboende ikke har mulighed for sammen med ansøgeren at indrejse og tage ophold. Som eksempel herpå nævnes en herboende flygtning, som ikke kan tage ophold i hjemlandet, hvor den pågældende fortsat risikerer forfølgelse el.lign.

 

Det fremgår endvidere, at det samme vil gælde med hensyn til kravet om indvandringsprøven i forhold til udlændinge, der søger om opholdstilladelse som ægtefællesammenført.

 

Der vil således blive dispenseret fra kravet om at aflægge og bestå indvandringsprøven i sager om ægtefællesammenføring, hvor den herboende er flygtning og ikke kan tage ophold i hjemlandet, fordi den pågældende fortsat risikerer forfølgelse el.lign.