Grundnotat til Folketingets Europaudvalg om forslag til kom­­mis­sionsbeslutning om udstedelse af markedsføringstil­la­delse på særlige vilkår for lægemidlet Vectibix (panitumu­mab)

 

 

Resumé

 

En vedtagelse af det foreliggende forslag vil indebære, at der udstedes en mar­­­kedsføringstilladelse til lægemidlet Vectibix.

 

Vectibix skal bruges til behandling af patienter med metastatisk tyktarms­kræft, hvis tumorer udtrykker den epidermale vækstfaktor receptor (EGFR) og hvor KRAS genet (Kirsten rat sarcoma 2 viral oncogene homolog) ikke er mu­teret, når kemoterapi-regimer, som indeholder fluoropyrimidiner, oxali­platin og irinotecan, har svigtet.

 

En vedtagelse af forslaget kan indebære behandlingsmæssige fordele, og i den sammenhæng udgør forslaget en forbedring af sundhedsbeskyttelsesniveauet i Danmark.

 

 

1. Indledning

 

Kommissionens forslag (EU/1/07/423/001-003 (EMEA/H/C/741)) til den ovenfor nævnte beslutning er fremsendt til medlemsstaterne den 23. oktober 2007.

 

Forslaget har som retsgrundlag artikel 10, stk. 2, i Rådets forordning 726/2004 om fastlæggelse af fællesskabsprocedurer for godkendelse og overvågning af human- og veterinærmedicinske lægemidler og om opret­telse af et europæisk lægemiddelagentur.

 

Forslaget behandles i skriftlig procedure, og Kommissionen har oplyst, at medlemsstaternes stillingtagen til forslaget skal være formanden for for­skriftskomitéen i hænde senest den 13. november 2007.

 

Efter forordning 726/2004 skal en central godkendelsesprocedure følges ved ansøgninger om udstedelse af markedsføringstilladelse til lægemidler ud­viklet på grundlag af en række bioteknologiske fremgangsmåder. Proce­duren skal desuden anvendes ved godkendelse af lægemidler til mennesker med et indhold af nye aktive stoffer (der ikke tidligere har været godkendt i et lægemiddel inden for EU), når de pågældende lægemidler er fremstillet til behandling af immunforsvarssygdomme, kræft, visse nervelidelser, sukker­syge og sjældne sygdomme samt ved godkendelse af veterinære lægemidler bestemt til at fremme dyrs vækst eller produktivitet.

 

Virksomhederne kan endvidere frivilligt anmode om anvendelse af den cen­trale procedure for andre lægemidler med et nyt aktivt stof, lægemidler som er behandlingsmæssigt, videnskabeligt eller teknisk nyskabende, samt læge­midler hvor en tilladelse på fællesskabsplan kan være til gavn for patien­terne. 

 

Ansøgninger, der behandles efter den centrale procedure, indsendes til Det Europæiske Lægemiddelagentur. Lægemiddelagenturets udtalelse om an­søgningen afgives af et af agenturets videnskabelige ekspertudvalg. Ved ansøgninger om godkendelse af lægemidler til mennesker afgives udtalelse af CHMP (Committee for Medicinal Products for Human Use – Udvalget for Humanmedicinske Lægemidler). Hvert medlemsland har udpeget 1 medlem til dette udvalg.

 

Kommissionen træffer afgørelse om godkendelse eller nægtelse af god­kendelse af udstedelse af en markedsføringstilladelse efter forvaltnings­proceduren i Det Stående Udvalg for Humanmedicinske Lægemidler. Kom­missionen vedtager de foreslåede foranstaltninger, der straks finder an­vendelse. Opnås der ikke kvalificeret flertal i udvalget, forelægger Kommis­sionen sin beslutning for Rådet. Kommissionen kan i så fald udsætte an­vendelsen af de foranstaltninger, den har vedtaget, i 1 måned. Rådet kan med kvalificeret flertal træffe anden afgørelse inden for 1 måned. Har Rådet ikke inden for fristen på 1 måned truffet en anden afgørelse, gennemfører Kommissionen sin beslutning.

 

 

2. Forslagets formål og indhold

 

Vedtagelse af Kommissionens forslag til beslutning indebærer, at der af Kommissionen kan udstedes en markedsføringstilladelse til lægemidlet Vectibix, som giver adgang til at markedsføre lægemidlet i samt­lige 27 medlemslande.

 

Kort beskrivelse af lægemidlet

 

Vectibix (panitumumab) er et nyt humant monoklonalt antistof rettet mod den epidermale vækstfaktorreceptor (EGFR), som spiller en rolle for vækst­kontrol af både normale celler og cancerceller.

 

Vectibix skal bruges til behandling af patienter med metastatisk tyk­tarms­kræft, hvis tumorer udtrykker den epidermale vækstfaktor receptor (EGFR) og hvor KRAS genet (Kirsten rat sarcoma 2 viral oncogene homolog) ikke er muteret, når kemoterapi-regimer, som indeholder fluoropyrimidiner, oxali­platin og irinotecan, har svigtet.

 

Grundlaget for den komplicerede indikation er et kontrolleret klinisk forsøg, hvor Vectibix blev sammenlignet med bedste understøttende behandling. Forskellen mellem de to behandlinger var så beskeden sammenholdt med bivirkningsprofilen, at lægemidlet ikke uden videre kunne godkendes. Imid­lertid har retrospektiv analyse af det udtagne tumorvæv for KRAS muta­tioner vist, at patienter uden mutationer i KRAS har et større tumorsvind og en forlænget progressionsfri overlevelse efter behandling med Vectibix. Læge­midlet virker stort set ikke, hvis der er mutationer i KRAS.

 

Det er derfor et krav, at detektering af ikke-muteret KRAS-eksprimering skal foretages af et laboratorium med erfaring, som anvender en valideret test­metode.

 

Vectibix gives som intravenøs infusion hver anden uge. Som forventet ud fra stoffets virkningsmekanisme får ca. 90 pct. af patienterne hudreaktioner (rødme og udslæt), som dog kun er sværere hos 10 pct. Andre almindelige bi­virkninger er diarre og træthed. Desuden ses infusionsreaktioner i form af influenzalignende symptomer.

 

Vectibix må kun udleveres efter begrænset recept; i Danmark vil læge­midlet kun blive udleveret på sygehuse.

 

 

3. Nærhedsprincippet

 

Der er tale om en gennemførelsesforanstaltning for en allerede vedtagen retsakt. Overvejelser om nærhedsprincippet er derfor ikke relevante. 

 

 

4. Udtalelser

 

Europa-Parlamentet skal ikke udtale sig om forslaget.

 

 

5. Forslagets konsekvenser for Danmark

 

Kræft i ende- og tyktarm er en af de tre hyppigste kræftsygdomme i Dan­mark, hvor ca. 4000 personer årligt får stillet diagnosen. Behandlingen be­står af en kirurgisk fjernelse af tumor, men ca. 30 pct. af patienterne har alle­rede metastaser på diagnosetidspunktet og kan dermed ikke helbredes med kirurgi. Selv når det kirurgiske indgreb er vurderet til at være kurativt, er 5 års overlevelsen kun omkring 50 pct. som udtryk for, at patienterne senere ud­vikler metastaser. Der er derfor et stort behov for at udvikle ny effektiv medicinsk behandling. Kemoterapi af metastatisk tyktarmskræft har givet temmelig nedslående resultater, idet overlevelsen kun er 7-10 måneder. Med den mest effektive kemoterapi er overlevelsen i de senere år steget til 15-20 måneder. Efter et tilbagefald er behandlingsresultaterne dog fortsat ringe.

 

Vectibix skal først anvendes, når alle standard kemoterapiregimer har svig­tet, og bevirker under disse omstændigheder et større tumorsvind, men ikke sikkert forlænget overlevelse sammenlignet med bedste understøttende be­handling. Der er således tale om et mindre terapeutisk fremskridt. Det mest interessante ved forslaget er det forhold, at lægemidlet ikke bør bruges, før man har sikret sig, at tumorvævet indeholder umuteret KRAS gen, hvilket vil kræve, at den nødvendige molekylærbiologiske teknologi er til stede på et eller flere danske sygehuse, før lægemidlet kan tages i brug.  

 

Vectibix er godkendt på særlige vilkår. Det betyder, at der afventes yder­ligere evidens for lægemidlets virkning. Dette gælder især data, som be­kræf­ter effekten hos patienter med tumorer med KRAS-vildtypen, hvilket aktuelt kun støttes af en retrospektiv analyse af tumorvæv. Yderligere evidens afventes også vedrørende effekten af panitumumab i kombination med kemoterapi hos patienter med tumorer med KRAS-vildtypen. Studier, som undersøger denne effekt, er i gang i øjeblikket. Det europæiske Læge­middelagentur (EMEA) vurderer hvert år ny information vedrørende pro­duk­tet, og produktresuméet vil om nødvendigt blive opdateret.

 

Det er Lægemiddelstyrelsens vurdering, at det pågældende lægemiddel lever op til de krav, der stilles til lægemidlers effekt, sikkerhed og kva­litet. Det er Lægemiddelstyrelsens opfattelse, at markedsføringen af det på­gældende lægemiddel kan indebære behandlingsmæssige fordele, og i den sammen­hæng udgør forslaget en bedring af sundhedsbeskyttelsen.

 

Da man endnu ikke kender den pris, som Vectibix vil blive solgt til, og da man ikke har overblik over, hvor stor en del af patienterne med kræftsyg­dommen,overvægt / svær overvægt der vil skulle tilbydes behandling med Vectibix, kan man ikke præcist udtale sig om forslagets økono­miske konsekvenser for regionerne.

 

Forslaget vil ikke have statsfinansielle konsekvenser.

 

En vedtagelse af Kommissionens forslag vil ikke kræve dansk lovgivning.

 

 

6. Høring

 

Ansøgninger om markedsføringstilladelser til lægemidler forelægger Læge-middelstyrelsen ikke for andre myndigheder eller organisationer, da disse sager med ledsagende dokumentationsmateriale indeholder oplys­ninger om forretningshemmeligheder af sensitiv karakter.

 

7. Regeringens foreløbige generelle holdning

 

Regeringen kan støtte forslaget.

 

 

8. Generelle forventninger til andre landes holdninger

 

Forslaget har været behandlet i ekspertudvalget CHMP, som med et flertal på 19 stemmer for og 9 imod har kunnet anbefale markedsføringen af det pågældende læge­middel. Det danske medlem af CHMP stemte for en positiv udtalelse.

 

Forslaget har ikke været drøftet i EU-regi efter behandlingen i CHMP, hvorfor forhandlingssituationen er uafklaret.

 

Det forventes, at hovedparten af medlemsstaterne kan støtte forslaget.

 

 

9. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg

 

Forslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.