Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Fødevarestyrelsen 6. kontor/3.1/2.1
J.nr.: 2009-20-221-00057 /Dep. sagsnr. 3766
Den 21. september 2010
FVM 795
N
OTAT TIL
F
OLKETINGETS
E
UROPAUDVALG
om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om nye fødevarer og om æn-
dring af forordning (EF) nr. XXX/XXXX [fælles godkendelsesprocedure]
1
KOM (2007) 872
Baggrund
Kommissionen fremlagde ved KOM (2007) 872 af 14. januar 2008 forslag til Europa-
Parlamentets og Rådets forordning om nye fødevarer og om ændring af forordning (EF) nr.
XXX/XXXX [fælles godkendelsesprocedure]. Forslaget blev sendt til Rådet den 22. januar
2008.
Forslaget har hjemmel i TEUF art. 114. Forslaget skal behandles efter den almindelige lov-
givningsprocedure TEUF art. 294.
Europa-Parlamentet vedtog den 25. marts 2009 i første behandling af forslaget en række æn-
dringsforslag.
Efter Europa-Parlamentets første behandling vedtog Rådet en fælles holdning til forslaget den
15. marts 2010, hvori der i et vist omfang blev taget hensyn til Europa-Parlamentets æn-
dringsforslag. Kommissionen kunne ikke tilslutte sig Rådets fælles holdning, idet den ikke
ønskede at lade fødevarer fra klonede dyrs afkom være omfattet af novel food reglerne.
Kommissionen ønskede at bibeholde status quo i den nuværende novel food forordning, hvor-
efter det kun er fødevarer fra klonede dyr, men ikke fra deres afkom, der er omfattet. En ved-
tagelse uden Kommissionens opbakning forudsætter enstemmighed blandt medlemslandene.
Alternativt vil der skulle søges kvalificeret flertal om en fælles holdning med udgangspunkt i
Kommissionens oprindelige forslag. Danmark tilsluttede sig medlemsstaternes holdning om at
lade forslaget omfatte såvel fødevarer fra klonede dyr som fra afkom af klonede dyr.
Kommissionen kom den 24. marts 2010 med en udtalelse om Rådets holdning og Europa-
Parlamentets ændringsforslag ved KOM (2010) 124.
1
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) Nr. 1331/2208 af 16. december 2008 om en fælles godkendel-
sesprocedure for fødevaretilsætningsstoffer, fødevareenzymer og fødevarearomaer
1