Folketingets Finansudvalg

Christiansborg

Finansministeren

23. juni 2008

Endeligt svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 63 af 19. juni 2008 (Aktstykke 190, § 7).

Spørgsmål:

Der ønskes en besvarelse af spørgsmål 29, idet ”udgiften” skal forstås som ”merudgiften til forældrebetaling”.

Svar:

Med kommuneaftalen bliver udgifterne til at indføre et frokostmåltid i alle daginstitutioner fuldt forældrebetalt. Lovændringen vil derfor ikke i udgangspunktet give anledning til et merprovenu.

En række kommuner tilbyder allerede i dag en kommunal madordning, som en del af kerneydelsen i daginstitutioner. Det fremgår af aftalen om kommunernes økonomi for 2009, at ”For kommuner, som allerede har en madordning i daginstitution, er det en lokalpolitisk prioritering at vælge at hæve egenbetalingen fra de nuværende 25 procent”.

Det isolerede samlede provenu af en forhøjelse af forældrebetalingen med 1 procentpoint kan skønnes til på landsplan at modsvare en merudgift på i størrelsesordenen 200 mio.kr., når udgiften til friplads og søskenderabat er fratrukket.

Den reelle merudgift for en almindelig familie, som følge af aftalen, vil afhænge af, hvad en familie i dag i gennemsnit har af udgifter til et frokostmåltid ved de nuværende regler, fx til madpakke til barnet. Merudgiften vil herudover, som nævnt ovenfor, være bestemt af kommunernes lokalpolitiske prioritering i forhold til at fastsætte serviceniveauet og forældrebetalingen lokalt.

Med venlig hilsen

Lars Løkke Rasmussen