|
|
ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN
|
Besvarelse af § 8 spørgsmÃ¥l 3 til Aktstk. 197 stillet af Finansudvalget den 16. juli 2008.   Â
Spørgsmål 3: Vil ministeren forbyde, at private kunders indestående i en finansiel virksomhed placeres som ansvarlig kapital i samme virksomhed?
Svar: Indestående i et pengeinstitut kan være indestående på almindelige løn- eller opsparingskonti eller bestå af pensionsmidler, som enten er placeret i et særskilt depot eller er anbragt som puljeindlån.
Som reglerne er i dag, kan et pengeinstitut rådgive om og sælge egne aktier til sine kunder, og kunderne kan vælge at betale med frie midler såvel som med pensionsmidler. Den finansielle virksomhed har som udgangspunkt ikke rådighed over kundernes indestående og kan således ikke på egen hånd placere midlerne som ansvarlig kapital i samme virksomhed (det vil sige at købe aktier eller obligationer, der har karakter af efterstillet gæld). Dette gælder imidlertid ikke for pensionsmidler, som kunderne har valgt at placere i en puljeordning.
Private kunders køb af en finansiel virksomheds egne aktier med midler fra en pensionsordning er reguleret i bekendtgørelsen om puljepension og andre skattebegunstigede opsparingsformer m.v. (puljebekendtgørelsen). Denne bekendtgørelse fastsætter generelle regler for anbringelse af pensionsmidler.
Pensionsmidler kan anbringes som puljeindlån og i et særskilt depot.
Hvis pensionsmidler anbringes i puljer, er det den finansielle virksomhed, der ejer og dermed forvalter porteføljen, men det er kunden, der oppebærer gevinster og bærer tab. Bekendtgørelsen stiller krav om, at der skal udarbejdes skriftlige forretningsgange for forvaltningen af puljeaktiver, som ligeledes skal sikre, at handel med puljeaktiver i videst muligt omfang holdes adskilt fra handel med pengeinstituttets andre aktiver, således at interessekonflikter undgås. Garantiordningen indebærer en fuld dækning af puljeindlånene. Dækningen sker på baggrund af aktiekursen, der var gældende på tidspunktet for konkursens indtræden.
Puljebekendtgørelsen indeholder endvidere regler om kundeinformation ved puljer. F.eks. skal en finansiel virksomhed mindst én gang hvert kvartal oplyse kunden om afkastet for hver enkelt pulje, som kunden har anbragt pensionsmidler i. Endvidere skal sammensætningen af puljeaktiver oplyses.
Hvis en privatkunde vælger at anbringe pensionsmidler i et særskilt depot, er det kunden selv, der er registreret som ejer af depotet, og kunden kan selv beslutte hvilke værdipapirer, der skal købes/sælge til/fra depotet. Disse kunder må formodes at have større interesse og indsigt i værdipapirer end dem, der vælger at indskyde pensionsmidler i en puljeordning.
Som en beskyttelse af kunderne foreskriver puljebekendtgørelsen desuden, at pengeinstituttet skal påse, at den enkelte pensionsopsparer maksimalt investerer 20 % af sin pensionsopsparing i aktier, visse udenlandske investeringsbeviser m.v.. udstedt af samme virksomhed.
For både puljeordninger og særskilte depoter gælder derudover reglerne om god skik. En finansiel virksomhed skal handle loyalt og redeligt over for sine kunder – og kravene til rådgivningen skærpes naturligvis, når virksomheden anbefaler køb af virksomhedens egne aktier.
Bekendtgørelsen om investorbeskyttelse, der er beskrevet i mit svar på spørgsmål 2, gælder også, når private kunder anvender pensionsmidler til investering i værdipapirer.
Jeg vil - når den under spørgsmål 2 omtalte arbejdsgruppe har færdiggjort sin rapport - indkalde Folketingets partier til drøftelse af rapporten og behovet for stramninger. |
|
ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET Slotsholmsgade 10-12 1216 København K
Tlf.          33 92 33 50 Fax         33 12 37 78 CVR-nr   10 09 24 85 www.oem.dk
|