Dato: 5. februar

Arkivnummer: -

Til:

Sagsbehandler: Rikke Lundsgaard

 

 

 

Noter til Folketingets høring om EU’s landbrugsstøtte.

 

Slide 1.

Sundhedstjekket og de fremtidige CAP-revisioner skal ikke bare bruges til at spare penge på det fælles EU-budget. De skal især bruges til at skræddersy landbrugspolitikken til det som fællesskabet har brug for.

CAP skal præges af visioner for landbruget, fødevareproduktionen, miljø, natur, dyrevelfærd og levende landdistrikter.

Helt overordnet skal midlerne i fremtiden gå til at støtte fælles goder og der skal stilles krav til udbetalingen.

En umiddelbar afvikling af den direkte støtte vil primært gå ud over planteavlerne og formentlig føre til accelereret strukturudvikling. Det har igen betydning for især naturen, fordi de store bedrifter har mindre biodiversitet end de mindre.

 

Slide 2

Danmarks Naturfredningsforening forstår rationalet bag ønsket om en afkobling og en afvikling. I en tid med stigende kornpriser bliver det stadigt sværere at forsvare en støtte, der er fastlagt af historiske årsager. Så vi er enige i, at den direkte støtte skal afvikles ad åre. Vi vil gerne se grundige beregninger af, hvad der sker, hvis den direkte støtte forsvinder. Hvad, hvis det for eksempel betyder endnu større bedrifter, både på husdyr- og planteområdet.

Til gengæld mener vi under alle omstændigheder det bliver nødvendigt at overføre en meget stor del af den direkte støtte til landdistriktsprogrammet for at sikre de fælles værdier, som skabes i det åbne land.

Opsummeret betyder det, at DN ønsker, at CAP i fremtiden først og fremmest skal bruges til at skabe bedre miljø, rigere natur og mere økologi.

 

Slide 3

Den Fælles Europæiske Landbrugspolitik stræber efter bæredygtige landdistrikter og beskyttelse af natur- og miljøværdier, dyrevelfærd og markedsorienteret produktion, som kan sikre liv på landet, herunder arbejdspladser. Dette peger alt sammen på økologi.

Desværre har man ikke målrettet satset på netop denne dyrkningsform, men mere tålt økologien som det besværlige stedbarn.

Økologi er efter DN’s mening netop den dyrkningsform man skal satse på strategisk. Både af hensyn til landbrugserhvervet som sådan, men også fordi den utvetydigt leverer varen bedre på natur-og miljøområdet.

Landbruget har ansvar for store naturarealer, som ikke kan dyrkes intensivt. For at sikre disse områder er det nødvendigt med en målrettet og langt større indsats.

 

Slide 4

Landbruget er et af de erhverv, der vil blive påvirket af klimaforandringer: Højere temperaturer, mere ujævnt fordelt nedbør. Det får betydning for både pesticidforbruget og gødskningen. Men det får også betydning for landbrugets miljøpåvirkninger. Derfor skal klimatilpasning ikke kun dreje sig om nye pesticider, men også hvordan miljøpåvirkningen kan reduceres, for eksempel i forhold til næringsstofudvaskning.

Landbrugserhvervet bidrager betragteligt til produktionen af klimagasser. Derfor skal CAP i fremtiden sikre dyrkningsmetoder og andre tiltag, som kan reducere landbrugets klimapåvirkning.

 

 

 

Slide 5

Akse 2 i landdistriktsprogrammet er den eneste akse, hvor man virkelig kan få valuta for pengene. Det er desuden det område, hvor der i den nærmeste fremtid vil blive stillet krav om en stor indsats gennem vand- og naturplanerne og det er svært at se, hvor midlerne ellers skulle komme fra.

Brakken var en markedsordning, men har givet bonus på natur- og miljøområdet. Færre pesticider, mindre gødning go små heller i det åbne land, hvor planter, insekter og fugle har kunnet finde plads. Derfor skal ”Sundhedstjekket” indeholde klare krav, som kan kompensere for de værdier, der ellers ville forsvinde. Og der skal handles hurtigt!