Europaudvalget

Folketingets repræsentant ved EU

Til:

Dato:

Udvalgets medlemmer og stedfortrædere

23. april 2008

Forslag fra det hollandske parlament om samarbejde mellem parlamenterne om subsidiaritetsprøvelsen

 

Europaudvalget i Tweede Kamer i det hollandske parlament har udarbejdet et såkaldt ”non-paper” om samarbejdet mellem parlamenterne vedr. prøvelsen af subsidiaritet efter en evt. ikrafttræden af Lissabon-traktaten.

 

Med notatet ønsker det hollandske Europaudvalg at give en impuls til debatten om brugen af det gule og orange kort, som beskrevet i Protokol nr. 2 om anvendelsen af principperne om subsidiaritet og proportionalitet i Lissabon-traktaten.

 

Forslaget indeholder følgende elementer:

 

-          COSAC bør fortsat have en koordinerende rolle i samarbejdet om prøvelse af subsidiaritet og bør pÃ¥ sine møder behandle Kommissionens arbejdsprogrammer og vedtage indstillinger herom.

-          For at kunne overholde 8-ugers fristen i traktaten foreslÃ¥s det, at der nedsættes en gruppe under COSAC, hvor hvert parlament i EU kan deltage som angivet i Protokol nr. 2. Denne gruppe skal mødes mindst hver anden mÃ¥ned og have bistand fra COSAC-sekretariatet, som forbereder møderne.

-          De nationale repræsentanter i Bruxelles kan udveksle tidlige informationer om EU-forslag. De skal følge udvalgte lovgivningsforslag, dels i den forberedende fase, dels i behandlingen i RÃ¥det og Europa-Parlamentet. Desuden kan de nationale repræsentanter informere hinanden om behandlingen i deres respektive parlamenter samt angive, hvor der er muligheder for samarbejde om særlige forslag.

-          IPEX skal bruges til at give status over subsidiaritetsprøvelsen i de 27 medlemslande.

 

-          Den endelige beslutning om det gule eller orange kort og følgerne heraf er politisk og skal tages i COSAC-gruppen om subsidiaritet.

 

Det hollandske Europaudvalg ønsker, at der sker en drøftelse af disse emner på COSAC-mødet den 7.- 8. maj 2008.

 

 

Med venlig hilsen

Peter Juul Larsen

Tel. (fra Ft.) 11169