STATSMINISTERIET

                                                                                                        Dato:  9. januar 2008

 

 

Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar på udvalgsspørgsmål 11 stillet af
Folketingets Europaudvalg.

 

 

 

 

Spørgsmål:

 

Ministeren bedes redegøre for, om regeringen har arbejdet aktivt for at undgå en dansk EU-folkeafstemning ved at anmode det tyske formandskab om at fjerne de ni punkter, der ifølge Justitsministeriets redegørelse om EU-forfatningen ville betyde, at den danske befolkning skulle inddrages i beslutningen om Danmarks ratifikation af EU-traktaten.

 

 

Svar:

 

I juni 2006 traf Det Europæiske Råd beslutning om, at formandskabet i første halvdel af 2007 skulle forelægge Det Europæiske Råd en rapport, som skulle gøre status over drøftelserne om forfatningstraktaten og undersøge fremtidige udviklingsmuligheder på grundlag af konsultationer med medlemsstaterne. Det tyske formandskab gennemførte på den baggrund en række konsultationer på embedsmandsniveau og på politisk niveau med henblik på at skabe klarhed over medlemslandenes holdninger til den videre traktatproces. Disse konsultationer dannede baggrund for Det Europæiske Råds vedtagelse i juni 2007 af mandatet for regeringskonferencen 2007.

 

Grundlaget for regeringens tilgang til konsultationerne med det tyske formandskab var folketingsvedtagelsen af 31. maj 2006. I forhandlingerne om traktatspørgsmålet i Rådet (generelle anliggender og eksterne forbindelser) den 17.-19. juni 2007 og på Det Europæiske Råd den 21.-23. juni 2007 arbejdede regeringen for den bedst mulige traktat i overensstemmelse med de holdninger, som udenrigsministeren gav udtryk for ved forelæggelse af forhandlingsoplæg vedrørende traktatreformprocessen i Europaudvalget den 15. juni 2007, og som statsministeren gav udtryk for i Europaudvalget den 21. juni 2007.

 

Regeringen har i øvrigt løbende orienteret særligt Europaudvalget, men også Det Udenrigspolitiske Nævn om drøftelserne om traktatprocessen, og traktatspørgsmålet har ved flere lejligheder været rejst i Folketinget i løbet af 2007, herunder senest ved forespørgselsdebatten F.1 den 11. december 2007.