Folketingets Europaudvalg
FVM 575

 

København,

den 23. juli 2008

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Europaudvalg har i skrivelse af 8. juli 2008 (spørgsmål nr. 129) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 129:

 

” Ministeren bedes - som lovet til samrådet i Folketingets Europaudvalg den 4. juli 2008 - sikre, at Europaudvalget får en kopi af det brev, som ministeren agter at sende til Kommissionen angående den danske holdning til AZO-farvestoffer, hvoraf det bør fremgå, at Danmark ønsker, at Kommissionen sikrer en revurdering af AZO-farvestofferne inden udgangen af 2008.”

 

Svar:

Folketingets Europaudvalg vil modtage en kopi af mit brev til kommissær Vassiliou vedr. diskussionen om de fem farvestoffer fra den omdiskuterede Southampton-undersøgelse. Brevet vil ligeledes blive sendt i kopi til mine ministerkolleger i EU.

 

Foruden mit brev til kommissær Vassiliou har min departementschef skrevet til EFSA (Den Europæiske Fødevaresikkerheds Autoritet) om reevaluering af azo-farvestoffer. I brevet påpeges bekymringen i den danske debat om, hvorvidt de kriterier, som EFSA har brugt på tilstrækkelig vis forholder sig til de konkrete konklusioner vedrørende adfærdsændringer hos børn, som fremgår af Southampton undersøgelsen. EFSA anmodes derfor om at bekræfte, at reevalueringen omfatter alle aspekter af den potentielle toksikologiske effekt, herunder menneskelige biologiske aspekter, og bekræfte at der har været eksperter i human medicin involveret i reevalueringen.