UDENRIGSMINISTERIET                                                              EUP j.nr. 400.A.2-10-2007

Nordgruppen                                                                                      Den                

 

 

 

Svar på Folketingets Europaudvalgs spørgsmål 134 ad EUU alm. del af 18. juli 2008

 

 

Spørgsmål:

Ministeren bedes redegøre for proceduren ved udarbejdelsen af Rådets attenmånedersprogrammer, idet særligt vejen fra udkast til endeligt program, samt hvem der foretager ændringer og hvorfor, bedes belyst.

 

Svar:

På Det Europæiske Råds møde i Sevilla i juni 2002 blev det besluttet, at Rådets to kommende formandskaber hver december skulle fremlægge et fælles arbejdsprogram for Rådets arbejde det kommende år, samt at Rådet hvert tredje år skulle udarbejde et strategisk program med henblik på at fastlægge de overordnede politiske retningslinjer for Rådets arbejde.

 

For at sikre bedre sammenhæng mellem de operationelle og strategiske dele af Rådets arbejde samt ud fra et ønske om at sikre større åbenhed og gennemsigtighed omkring Rådets aktiviteter blev denne procedure i marts 2006 revideret, hvorefter der fra 1. januar 2007 indføres et enstrenget system baseret på attenmånedersprogrammer.

 

Om den nærmere procedure for udarbejdelsen af attenmånedersprogrammerne anføres følgende i Rådets forretningsorden: ” Hver attende måned udarbejder de tre formandskaber, der skal varetage formandskabsfunktionen i perioden, i tæt samarbejde med Kommissionen og efter passende samråd et udkast til Rådets arbejdsprogram for den pågældende periode. De tre formandskaber forelægger et fælles udkast til program senest en måned før den relevante periode, for at det kan blive godkendt af Rådet (almindelige anliggender og eksterne forbindelser)”. For så vidt angår EU´s langsigtede strategiske retningslinjer inddrages endvidere de følgende tre formandskaber.

 

Processen for udarbejdelse af det udkast, der forelægges Rådet, tilrettelægges således i et tæt samarbejde mellem de tre formandskaber samt Kommissionen. Attenmånedersprogrammet er endeligt vedtaget, når Rådet har godkendt det fremlagte udkast.