UDENRIGSMINISTERIET                                                              UP j.nr. 5.D.277.

Nordgruppen                                                                                      Den 9. oktober 2008 

 

 

 

Svar på Folketingets Europaudvalgs spørgsmål 172 ad EUU alm. del af 12. september 2008

 

 

Spørgsmål:

Ministeren bedes oplyse, om DIIS procedure for bestyrelsesgodkendelse af udredningsrapporter er i overensstemmelse med universitetslovens bestemmelser om metode‑ og teorifrihed for den enkelte forsker, når forskerens udkast skal drøftes og godkendes af en bestyrelse (med ministerudpegede repræsentanter)?

 

Svar:

DIIS er reguleret ved egen lov: Lov om etablering af Dansk Center for Internationale Studier og Menneskerettigheder (DCISM) af 6. juni 2002. Universitetslovens bestemmelser vedrører alene universiteterne og dermed ikke DIIS.

 

Universitetslovens § 17, stk. 2, sikrer de videnskabelige medarbejderes forskningsfrihed:

”Institutlederen kan pålægge medarbejdere at løse bestemte opgaver. I den tid, hvor de videnskabelige medarbejdere ikke er pålagt sådanne opgaver, forsker de frit inden for universitetets forskningsstrategiske rammer.” Universitetets forskningsstrategiske ramme skal forestås bredt og dækker hele universitetets profil. Af bemærkningerne til § 17, stk. 2, fremgår det blandt andet, at: ”den enkelte forsker har forskningsfrihed inden for sit faglige ansættelsesområde med de forpligtelser, der følger af et ansættelsesforhold. Den enkelte forsker har således frihed til at vælge metode, fremgangsmåde og emne inden for universitetets forskningsstrategiske rammer, som fastlagt i udviklingskontrakten.”

 

Loven vedrørende DCISM indeholder ikke tilsvarende præcisering om den enkelte forskers forskningsfrihed. Det fremgår dog af DCISM-lovens formålsbestemmelse, at DIIS blandt andet ”arbejder for sit formål ved at udføre, fremme og samordne uafhængig forskning om internationale forhold” (§ 2, stk. 1, litra a). DCISM-lovens § 5, stk. 2 fastlægger, at det er DIIS’ institutbestyrelse, der har ansvaret for alle faglige spørgsmål, herunder forskningsstrategi og arbejdsopgaver, inden for instituttets arbejdsområde. Udredninger og redegørelser afgives på institutbestyrelsens ansvar, og det er institutledelsen, der fastlægger rammerne for disse. Øvrige forskningsresultater, der udgør hovedparten af DIIS’ virksomhed, udgives på forskernes eget ansvar.