STATSMINISTERIET

                                                                                                        Dato:  10. marts 2008

 

 

Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar på spørgsmål 44 stillet af Folketingets Europaudvalg.

 

Spørgsmål:

”I lyset af, at partierne bag den Europapolitiske aftale af 21. februar 2008 fastslår, at det udvidede EU skal være åbent, effektivt og beslutningsdygtigt, og at dette udgør en forudsætning for at udnytte fordelene af EU, bedes ministeren bekræfte, at denne effektivisering af beslutningsgrundlaget på samme måde forstærker de ulemper, der måtte være ved EU - f.eks. når en medlemsstat nedstemmes og pålægges at gennemføre lovgivning, som man er modstander af?”

 

Svar:

Regeringen deler ikke spørgerens præmis.

 

Regeringen finder, at det er et væsentligt fremskridt for det europæiske samarbejde, at beslutningsprocedurerne forenkles og effektiviseres, så EU bedre kan levere de nødvendige resultater også med 27 eller flere medlemslande.

 

Dette synspunkt fremgår også af den europapolitiske aftale, hvor det påpeges, at partierne bag aftalen gerne ser, at man overgår til flertalsafgørelser på endnu flere områder, som f.eks. minimumssatser for miljøafgifter og energiafgifter, bekæmpelse af forskellige former for diskrimination og beslutninger om EU’s flerårige finansielle ramme. Omvendt er der også områder, inden for f.eks. social- og arbejdsmarkedspolitikken, hvor partierne er enige i at fastholde enstemmighed.

 

Regeringen henviser i øvrigt til svar på spørgsmål 255 ad L53.