STATSMINISTERIET

                                                                                                        Dato: 10. marts 2008

 

 

Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar på spørgsmål 49 stillet af Folketingets Europaudvalg.

 

Spørgsmål:

”Partierne bag den Europapolitiske aftale af 21. februar 2008 fremhæver, at den demokratiske proces i EU fremmes blandt andet ved borgerinitiativet, hvorefter én million borgere kan opfordre Kommissionen til at fremsætte et EU-forslag. Når ministeren ser dette som en god måde at inddrage borgerne i det politiske liv, vil ministeren da fremsætte et forslag om en folkeafstemning om Lissabontraktaten i Danmark, såfremt enten én million EU-borgere skriver under på dette, eller såfremt et antal danske borgere svarende til samme brøk (1/495) skriver under på det?”

 

Svar:

Regeringen ser det såkaldte borgerinitiativ som et væsentligt fremskridt i det europæiske samarbejde. Borgerinitiativet giver borgere i Europa mulighed for at opfordre Kommissionen til at fremsætte forslag til EU-retsakter med henblik på at gennemføre EU-traktaterne, jf. TEU artikel 11. Efter regeringens opfattelse er det dette synspunkt, der er afspejlet i den europapolitiske aftale.

 

Ratifikation af Lissabon-traktaten er et rent nationalt anliggende. Det fastslås i TEU artikel 54, at Lissabon-traktaten skal ratificeres i overensstemmelse med de enkelte medlemsstaters forfatningsmæssige bestemmelser. Regeringen redegjorde i forbindelse med forespørgselsdebatten den 11. december 2007 fyldest­gørende for bevæggrundene bag beslutningen om ikke at afholde folkeafstemning i Danmark. 

 

Lovforslaget om dansk ratifikation blev fremlagt den 9. januar 2008. I forbindelse med 1. behandlingen den 24. januar kunne det konstateres, at et stort flertal i Folketin­get bakker op om ratifikation af Lissabon-traktaten i Folketinget.