UDENRIGSMINISTERIET                                                              EUP j.nr. 400.A.2-10-2007

Nordgruppen                                                                                     

 

 

Svar på Folketingets Europaudvalgs spørgsmål 67 ad alm. del af 17. april 2008

 

 

Spørgsmål:

”Vil ministeren levere en liste over eksisterende danske love, som med vedtagelsen af Lissabontraktaten potentielt kan blive påvirket heraf? Spørgsmålet skal ses i lyset af, at loven om Danmarks ratifikation af Lissabontraktaten (L 53) er opbygget som en ændringslov til tiltrædelsesloven af 1972 og derfor er omfattet af proceduren i grundlovens § 20, herunder at afgivelse af suverænitet kun kan ske ”i nærmere bestemt omfang”. Der ønskes således en nærmere redegørelse for, i hvilket nærmere bestemte omfang Lissabontraktaten kan påvirke eksisterende dansk lovgivning.”

 

 

Svar:

Det fremgår af Justitsministeriets § 20-redegørelse om Lissabon-traktaten, at der ikke overlades nye beføjelser til EU, som efter grundloven tilkommer rigets myndigheder. I overensstemmelse hermed er ændringerne af tiltrædelseslovene med henblik på ratifikation af Lissabon-traktaten ikke omfattet af proceduren i grundlovens § 20.

 

I forhold til de gældende traktater medfører Lissabon-traktaten således ikke en ændring af de danske lovgivningsområder, som kan påvirkes af EU.