(Ordfører for forslagstillerne)
Martin Henriksen(DF):
I Dansk Folkeparti har vi, som de fleste nok også har opfanget, den opfattelse, at det muslimske tørklæde forhindrer en fornuftig integration i det danske samfund. Som det også står skrevet i bemærkningerne, er det på den baggrund, at vi ønsker et tørklædeforbud i folkeskolen og på andre offentlige institutioner.
Vi har så selvfølgelig noteret os, at vi står forholdsvis alene med det ønske om et tørklædeforbud - i det her tilfælde i folkeskolen.
Men vi blev jo sådan lidt glade og lidt opstemte, da vi kunne se, at et forslag fra Svendborg Byråd rent faktisk fik opbakning fra en del ordførere i Folketinget, bl.a. fra Det Konservative Folkeparti og fra Socialdemokraterne.
Jeg vil godt læse noget af det op, vi har skrevet i bemærkningerne. Vores foreslag er som sagt en kopi af et forslag, der blev fremsat i Svendborg Byråd, hvor forslagsstilleren hedder Medhat Khattab fra Ny Alliance. Han har udtalt følgende til Ritzau den 31. marts 2008:
»Det her handler om en holdningsbearbejdelse blandt indvandrerfamilierne. Vi skal som politikere ikke altid stikke hovedet i busken og være bange for at tage diskussionen. For det går elendigt med integrationen i Danmark, og et opgør med hovedtørklæderne kan derfor være et skridt i den rigtige retning.«
Han fortsætter med at sige: »Men når man siger, at pigerne selv vælger det, så passer det ikke. 7-8 årige piger vælger ikke selv, om de vil gå med tørklæde. Det gør deres forældre«. Det siger han og peger på, at tørklædet skaber splittelse blandt børnene. Han siger videre: »Jeg er selv muslim, og der står ingen steder i koranen, at 7-8 årige piger skal have tørklæde på. Og det er synd for dem, at veninderne i skolen behandler dem anderledes, fordi de har tørklæde på.«
Afsluttende siger han: »Det her forslag er for indvandrernes egen skyld.« Det synes jeg er værd at bemærke.
Så har det Konservative Folkepartis integrationsordfører, fru Helle Sjelle, sagt, at det er helt rimeligt, at myndighederne henstiller til, at små piger ikke dækkes til med tørklæder. Der er altså nogle journalister, der har fået den opfattelse, og jeg fik også den opfattelse, at fru Helle Sjelle og dermed Det Konservative Folkeparti mente, at det var godt, hvis vi kom med en henstilling på landsplan - altså ikke et forbud, men en henstilling. Så tænkte vi: Så tager vi selvfølgelig Det Konservative Folkeparti på ordet. Men der er så sket noget i folketingsgruppen - forstår vi - siden de her udtalelser er blevet givet til pressen, og siden forslaget har været diskuteret, må man gå ud fra, og så kom ned i Folketingssalen.
Vi havde faktisk også forstået på Socialdemokraternes integrationsordfører, hr. Henrik Dam Kristensen, at det her var en god debat, og at det også var et godt forslag, og han var også imod, at piger blev tvunget til at bære tørklæde. Også her blev der givet det indtryk i pressen, at Socialdemokraterne bakkede op om forslaget. Vi kan så konstatere i dag, at det gør Socialdemokraterne og Det Konservative Folkeparti ikke.
Jeg synes egentlig, at det er bemærkelsesværdigt, at der er rigtig mange ordførere, som slet ikke har forstået, hvad det her dybest set handler om, når man inddrager moonboots og mærketøj i diskussionen, for så går man fuldstændig fejl af, hvad det hele grundlæggende handler om. Jeg synes, det er pinligt, at der er mange politikere, som i pressen og i læserbreve og på andre måder siger, at de synes, det er noget værre noget, når 7-8-årige piger i folkeskolen bliver pålagt at bære tørklæde. Vi har en statsminister, der siger, at religion skal fylde mindre i det offentlige rum, og jeg mener, at fru Helle Thorning-Schmidt har gjort sig til talsmand for, at det er uacceptabelt, at piger bliver tvunget til at bære tørklæde i folkeskolen. Det er jo fint nok, at man siger det til Jyllands-Posten og Berlingske Tidende osv., og det er jo fint nok, at man skriver det i læserbreve, men skulle man ærlig talt ikke også sætte lidt handling bag de fine ord?
Det, vi sådan set bare beder om, er, at man sørger for, at det budskab, som forskellige politikere fra forskellige partier leverer til aviserne, og som vi kan slå op og læse i aviserne er blevet sagt, bliver leveret helt ud til den enkelte familie.
For hvis det er Socialdemokraternes opfattelse, at det ikke er i orden, og hvis det er Det Konservative Folkeparti opfattelse, at det ikke er i orden, og hvis det er Venstres opfattelse, at det ikke er i orden, må man da sørge for at levere det budskab helt ud til den enkelte familie, så den enkelte familie ikke er i tvivl om, at samfundet og et flertal i Folketinget har den opfattelse.
Så er det jo fint nok, at der er et flertal i Folketinget, der på nuværende tidspunkt ikke vil have et tørklædeforbud, det er jo, hvad det er, men hvis man har den holdning, skal man sørge for, at den bliver leveret helt ud. Det er selvfølgelig trist, at man ikke tør sætte bare en lille smule handling bag sine ord, og at man rent faktisk ikke er i stand til at stå ved de ord og de udtalelser, man kommer med i pressen.
Det synes vi fra Dansk Folkepartis side er trist, for det her var faktisk et forsøg på at nå et tørklædekompromis, hvis man kan sige det sådan, men vi vil selvfølgelig gøre forsøget igen en anden gang, og vi vil selvfølgelig blive ved med at hænge de forskellige partier op på deres udtalelser, når de siger, de vil gøre noget ved problemet, men så rent faktisk stemmer imod de konkrete forslag, der bliver fremsat i Folketingssalen.