Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 2, som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 15. maj 2008 vedrørende forslag til folketingsbeslutning om at beskytte kvinder mod seksuelle overgreb m.v. (B 123).

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 2 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til folketingsbeslutning om at beskytte kvinder mod seksuelle overgreb m.v. (B 123):

 

”Er det muligt at indføre et uagtsomt voldtægtsbegreb i forbindelse med handlede kvinder, der tvinges til at prostituere sig?”

 

Svar:

 

Som anført under førstebehandlingen af forslaget til folketingsbeslutning vil der efter Justitsministeriets opfattelse være bl.a. en række retssikkerhedsmæssige betænkeligheder ved at indføre en regel om straf for uagtsom voldtægt.

 

Justitsministeriet skal navnlig pege på de betydelige bevismæssige problemer, der vil kunne opstå, og de meget usikre skøn, der vil skulle foretages i praksis. Kriminalisering af uagtsom voldtægt ville således være udtryk for, at en mand vil kunne straffes, selv om han tror, at kvinden er indforstået med samlejet, hvis han efter rettens vurdering burde have forstået, at kvinden følte sig tvunget til samlejet.

 

Disse retssikkerhedsmæssige betænkeligheder i relation til en kriminalisering af uagtsom voldtægt gør sig efter Justitsministeriets opfattelse gældende, uanset om der er tale om en generel kriminalisering af uagtsom voldtægt eller alene om en kriminalisering af tilfælde, hvor forholdet begås over for en person, der har været udsat for menneskehandel.

 

Hertil kommer, at det i givet fald ville være en forudsætning for domfældelse for overtrædelse af en bestemmelse som nævnt i spørgsmålet, at der kunne føres bevis for, at forholdet var begået over for en person, der havde været udsat for menneskehandel og tvunget til prostitution, og bevis for, at gerningsmanden – afhængig af den nærmere udformning af sådan bestemmelse – havde handlet forsætligt (f.eks. med viden om) eller uagtsomt i relation til, at offeret havde været udsat for menneskehandel og tvunget til prostitution. Efter Justitsministeriets opfattelse ville der i givet fald i praksis også her opstå betydelige bevisproblemer mv., herunder f.eks. i relation til, hvilke objektive omstændigheder der ville kunne indgå i uagtsomhedsvurderingen af, om gerningsmanden burde have indset, at ofret havde været udsat for menneskehandel og tvunget til prostitution.