Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 3<DOCUMENT_START> 3 33333, som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 15. maj 2008 vedrørende forslag til folketingsbeslutning om at beskytte kvinder mod seksuelle overgreb m.v. (B 123).

 

 

 

Lene Espersen

/

Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 3 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til folketingsbeslutning om at beskytte kvinder mod seksuelle overgreb m.v. (B 123):

 

”Hvilke elementer indgår i dag i indberetningsordningen for voldtægt?”

 

Svar:

 

1. Ved lov nr. 380 af 6. juni 2002 om ændring af straffeloven, retsplejeloven og færdselsloven (Skærpelse af straffen for voldtægt, vold, uagtsomt manddrab, uagtsom betydelig legemsbeskadigelse, forsætlig fareforvoldelse, biltyveri, grov forstyrrelse af ro og orden, menneskesmugling og menneskehandel m.v.) blev der gennemført en række ændringer af straffeloven, der havde til formål at skærpe straffene for bl.a. voldtægt.

 

Rigsadvokaten har siden lovændringen løbende fulgt retspraksis i sager om bl.a. voldtægt med henblik på at kunne belyse udviklingen i strafniveauet efter lovens ikrafttræden. Rigsadvokatens årlige redegørelser herom er sendt til Folketingets Retsudvalg, senest den 18. juli 2007 (Alm. del – bilag 604). Rigsadvokatens næste redegørelse om strafniveauet i voldtægtssager forventes sendt til Folketingets Retsudvalg i løbet af sommeren 2008.

 

Rigsadvokatens redegørelser om straffene i voldtægtssager bygger på indberetninger fra anklagemyndigheden om alle domme, hvor der er domfældt for overtrædelse af straffelovens § 216, herunder jf. §§ 224 eller 225 (anden kønslig omgængelse end samleje og kønslig omgængelse med en person af samme køn), i de perioder, som redegørelserne vedrører.

 

På baggrund af forarbejderne til strafskærpelsesloven fra 2002 er der i Rigsadvokatens redegørelser taget udgangspunkt i en opdeling af voldtægtssagerne i overfaldsvoldtægt, kontaktvoldtægt og parvoldtægt, og der skelnes desuden mellem domme vedrørende fuldbyrdet voldtægt og domme vedrørende forsøg på voldtægt.

 

2. Domstolsstyrelsen, Rigsadvokaten og Direktoratet for Kriminalforsorgen udarbejder endvidere en årlig redegørelse om domstolenes, politiets, anklagemyndighedens og kriminalforsorgens sagsbehandlingstid i bl.a. voldtægtssager. Disse redegørelser sendes til Folketingets Retsudvalg, og den seneste redegørelse er sendt til Retsudvalget den 11. februar 2008 (Alm. del – bilag 182).

 

3. På baggrund af forarbejderne til lov nr. 558 af 24. juni 2005 om ændring af retsplejeloven (Forbedring af voldtægtsofres retsstilling m.v. og beskikkelse af bistandsadvokat for pårørende til afdøde i straffesager mod politipersonale) har Rigsadvokaten endelig for perioden fra 28. juni 2005 indtil udgangen af december 2007 modtaget indberetninger om alle kendelser og domme vedrørende anvendelse af retsplejelovens § 185, stk. 2, om bevisførelse om den forurettedes tidligere seksuelle adfærd i bl.a. voldtægtssager. Rigsadvokatens redegørelse herom forventes sendt til Folketingets Retsudvalg i løbet af sommeren 2008.