Dato:

30. april 2008

Kontor:

Lovkontoret

J.nr.:

2007/4032-32

Sagsbeh.:

MMI

Fil-navn:

Besvarelse

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 1 ad L 131 stillet af Folketingets Integrationsudvalg til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 17. april 2008.

 

 

Spørgsmål:

”Ministeren bedes nærmere redegøre for, hvordan og efter hvilke kriterier skribenterne udvælges, herunder redegøre for de kriterier og procedurer, som indgår i ICORN’s vurderinger og den procedure, som ICORN anvender ved udvælgelsen samt redegøre for forskelle og ligheder mellem ICORN’s kriterier og procedure i forhold til de kriterier og procedurer, som UNHCR anvender ved vurderingen af kvoteflygtninge.”

Svar:

Hvis en person ønsker at blive optaget på ICORNs liste over forfulgte forfattere, skal den pågældende udfylde et ansøgningsskema, der behandles af ICORNs sekretariat i Stavanger, Norge. Når ICORN har modtaget og registreret en ansøgning fra en forfatter, sender ICORN ansøgningen til udtalelse i den internationale forfatterorganisation PEN’s komité for forfattere i fængsel Writers in Prison Committee.

 

Writers in Prison Committee, der således i praksis foretager vurderingen af ansøgere, er en permanent komité under International PEN, som arbejder for forfulgte forfattere og skribenter over hele verden. Writers in Prison Committee følger løbende sager om krænkelse af forfatteres og andre skribenters ytringsfrihed over hele verden og fører en database over sådanne sager. Vurderingen af en ansøger foretages af Writers in Prison Committees faste stab i London, som typisk vil være akademikere/researchere. Ved vurderingen inddrages forskere, der kender de pågældende lande og områder godt.

 

 

Vurderingen af, om en ansøger kan optages på listen over forfulgte forfattere, omfatter to elementer:

 

For det første skal den pågældende virke som skribent (”writer”).

 

For det andet skal den pågældende være forfulgt på grund af sin litterære virksomhed. De nærmere betingelser herfor er fastsat i ICORNs charter. Det fremgår heraf, at den pågældende skal være i fare på grund af sin litterære virksomhed, skal være idømt eller i fare for at blive idømt straf på grund af vedkommendes litterære virksomhed eller være ude af stand til frit at give udtryk for sine meninger af frygt for forfølgelse fra statslige myndigheder eller ikke-statslige sammenslutninger m.v.

 

Hvis Writers in Prison Committee godkender, at en forfatter optages på listen, sendes ansøgningen videre til endelig godkendelse hos ICORN.

 

Udlændinge, der tilbydes ophold i Danmark som kvoteflygtninge, udvælges blandt UNHCR-flygtninge. For alle kvotesager gælder, at UNHCR forud for sagernes præsentation for Danmark har haft flere samtaler med de pågældende og på denne baggrund udfærdiget en ”Resettlement Registration Form”. Den udfærdigede ”Resettlement Registration Form” beskriver kort baggrunden for, at den pågældende er flygtet fra hjemlandet, situationen i opholdslandet samt årsagen til, at UNCHR finder, at genbosætning er den bedste eller den eneste løsning. Herudover indeholder UNHCR-papirerne også oplysninger om helbred, uddannelse, tidligere beskæftigelse m.v.

 

UNHCR’s definition af flygtningebegrebet er mere omfattende end udlændingelovens definition. Når Udlændingeservice skal vurdere, om en UNHCR-flygtning skal tilbydes ophold i Danmark som kvoteflygtning, er det således bl.a. et krav, at den pågældende ville kunne opnå opholdstilladelse, hvis vedkommende var indrejst i Danmark som asylansøger.