Dato:

30. april 2008

Kontor:

Lovkontoret

J.nr.:

2007/4032-32

Sagsbeh.:

MMI

Fil-navn:

Besvarelse

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 10 ad L 131 stillet af Folketingets Integrationsudvalg til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 24. april 2008.

 

Spørgsmål:

”Kan en meddelt opholdstilladelse under ordningen trækkes tilbage, såfremt den forfulgte forfatter under sit ophold i Danmark misbruger opholdstilladelsen til anden aktivitet, end det der er forudsat som formål under fribyordningen – f.eks. begår kriminalitet?”

Svar:

En udlænding, der har opholdstilladelse efter fribyordningen, vil som andre udlændinge være omfattet af udlændingelovens regler om udvisning og inddragelse af opholdstilladelse.

 

Der gælder endvidere det særlige for forfattere m.fl., der har opholdstilladelse som led i fribyordningen, at grundlaget for opholdet bl.a. er en aftale mellem kommunen og den pågældende.

 

Hvis aftalen mellem den pågældende forfatter m.v. misligholdes på en sådan måde, at der er grundlag for at ophæve aftalen, kan dette således få konsekvenser for udlændingens og dennes eventuelle families adgang til at opholde sig i Danmark. Hvis kommunen ophører med at forsørge udlændingen og dennes familie under opholdet i kommunen, fordi aftalen mellem kommunen og udlændingen misligholdes af udlændingen, er grundlaget for opholdstilladelsen ikke længere til stede. Udlændingeservice kan i så fald beslutte at inddrage opholdstilladelsen efter udlændingelovens § 19, stk. 1, nr. 1.

 

Det indgÃ¥ endvidere i lovforslaget, at en kommunalbestyrelse skal orientere Udlændingeservice, hvis en aftale mellem en kommune og en forfatter ophæves, jf. den foreslÃ¥ede bestemmelse i § 44 g.  Â