Dato:

30. april 2008

Kontor:

Lovkontoret

J.nr.:

2007/4032-32

Sagsbeh.:

MMI

Fil-navn:

Besvarelse

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 9 ad L 131 stillet af Folketingets Integrationsudvalg til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 24. april 2008.

 

Spørgsmål:

”Hvis PET vurderer, at den forfulgte forfatter udgør en trussel mod Danmark, kan den forfulgte forfatter så afvises – eventuelt uden begrundelse?”

Svar:

Ja. Efter udlændingelovens § 10, stk. 1, kan blandt andre udlændinge, der må anses for en fare for statens sikkerhed, ikke gives opholdstilladelse. Tilsvarende gælder for udlændinge, der må anses for en alvorlig trussel mod den offentlige orden, sikkerhed eller sundhed.

 

I de særlige situationer, hvor det drejer sig om udlændinge, der kan være til fare for statens sikkerhed, vurderer integrationsministeren på baggrund af en indstilling fra justitsministeren, om dette er tilfældet, jf. udlændingelovens § 45 b, stk. 1. Vurderes det, at udlændingen må anses for en fare for statens sikkerhed, kan udlændingen ikke meddeles opholdstilladelse. 

 

Efter udlændingelovens § 45 b, stk. 2, kan integrationsministeren efter indstilling fra justitsministeren bestemme, at de oplysninger, der har ført til, at udlændingen må anses for en fare for statens sikkerhed, af sikkerhedsmæssige grunde ikke kan videregives til den udlænding, vurderingen angår. Integrationsministeren kan endvidere på baggrund af en indstilling fra justitsministeren bestemme, at oplysningerne af sikkerhedsmæssige grunde ikke kan videregives til en udlændingemyndighed, der skal træffe afgørelse i sagen.