J.nr. MST-705-00027

 

Den

 

 

 

 

 

 

 

 

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 11 (L 134) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål "Hvor i batteridirektivet finder miljøministeren hjemmel til, at producenter skal finansiere indsamling af batterier, inden batterierne når indsamlingsstedet?"

     

 

Svar

Artikel 16 i direktivet foreskriver, at producenterne bl.a. skal finansiere indsamling foretaget i henhold til artikel 8.

 

I henhold til artikel 8 skal der etableres indsamlingsordninger for bærbare batterier på et let tilgængeligt indsamlingssted i slutbrugerens nærhed. Udgangspunktet er indsamling via distributører, således at alle distributører, der sælger bærbare batterier, skal tilbagetage disse. Alternativt kan der foretages indsamling af batterierne via eksisterende ordninger.

 

I Danmark opretholdes eksisterende ordninger som en implementering af artikel 8, idet kommunerne forpligtes til at indsamle batterierne i slutbrugernes nærhed. I henhold til artikel 16 skal producenterne derfor finansiere denne indsamling.

 

Det er ikke som med indsamling af elektronikskrot, og som jeg har redegjort for i besvarelsen af spørgsmål 1, ad 2, samt spørgsmål 3, nok at etablere indsamlingssteder svarende til genbrugspladser.

 

Indsamlingsstedet for de bærbare batterier skal i henhold til direktivet være let tilgængeligt i borgerens nærhed, og der er derfor ikke tale om, at producenterne skal finansiere indsamling inden batterierne når indsamlingsstedet.