J.nr. MST-705-00027

 

Den 3. juni 2008

 

 

 

 

 

 

 

 

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 19 (L134) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål "Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 2. juni 2008 fra Brancheforeningen ForbrugerElektronik, jf. L 133 - bilag 12."

 

Svar

Ifølge lovforslagets § 9 u, stk. 2, skal producenter af bærbare batterier betale 2,70 kr. pr. kg markedsførte batterier. Jeg vil hertil bemærke, at bestemmelsen har stået i lovforslaget siden fremsættelsen den 27. marts og er ikke tidligere blevet problematiseret af parterne.

 

Det årlige salg samt den indsamlede mængde af bærbare batterier skal i henhold direktivets definition af indsamlingsprocent angives med vægt. Medlemsstaterne skal derfor have oplysninger om markedsførte mængder og indsamlede mængder i vægt for at kunne beregne indsamlingsprocenten korrekt i henhold til direktivet. Det er derfor uundgåeligt, at der skal indberettes i vægt.

 

Yderligere er det i Danmark besluttet af praktiske hensyn i forbindelse med tildelingsordningen, at tildeling til producenterne af de indsamlede batterier, skal foregå i kg. Hvis fordelingen skulle ske pr. styk, ville det betyde, at samtlige indsamlede batterier skulle tælles enten af producenterne eller af kommunerne.

 

Således er de oplysninger, som producenterne skal give på de andre områder indenfor lovforslaget, i vægt, hvorfor en betaling pr. styk vil resultere i, at producenterne skal fremkomme med to opgørelser.

 

Ved betaling pr. kg undgås det altså:

  1. At producenterne ikke både skal angive antal styk i henhold til danske regler og vægt i henhold til EU-forpligtelser.
  2. At producenterne eller kommunerne skal tælle de indsamlede batterier i forbindelse med tildelingen

 

Yderligere vil jeg bemærke, at der i forbindelse med indberetning af WEEE ligeledes skal indberettes i kg.

 

Meget elektronikudstyr indeholder batterier. En indberetning i kg for batterier må anses for mest praktisk også i denne sammenhæng, da der, efter indførelse af producentansvaret for batterierne, skal fratrækkes vægten af batterierne ved indberetning og tildeling af det brugte elektronikudstyr. Her er det således også uundgåeligt at få fastslået vægten på batteriet.

 

Det anses derfor for mest praktisk og mindst administrativt byrdefuldt, at opkræve betalingen pr. kg, da dette er uundgåeligt i forhold til EU og mindst administrativt byrdefuldt.