J.nr. MST-705-00027

 

Den

 

 

 

 

 

 

 

 

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 7 (L 134) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål: "Vil de foreslåede modeller for indsamling og finansiering af batterier medføre grænsehandelsproblemer?"

     

 

Svar:

Jeg mener ikke, at der vil opstå grænsehandelsproblemer i forbindelse med de foreslåede indsamlings- og finansieringsmodeller.

 

Der er allerede i direktivet taget højde for den situation, at batterier kan blive solgt til borgere i et andet land.

 

Batterier vil i alle medlemslande blive pålagt producentansvar, og vil i den forbindelse højst sandsynligt stige i pris ligesom de danske batterier formentlig vil. Der er således ikke tale om en hårdere konkurrence for de danske producenter, og jeg tror ikke, at salget af batterier over grænserne vil stige i forbindelse med implementeringen af batteridirektivet.

 

Direktivets definition af en producent er enhver person i en medlemsstat, som for første gang erhvervsmæssigt markedsfører batterier på den pågældende medlemsstats område. Definitionen er implementeret i lovforslagets nr. 19, § 9 t, nr. 8.

 

Der er således i direktivet direkte taget stilling til, at der alene ifaldes ansvar som producent i en medlemsstat, hvis producenten er ”bosat” i den pågældende medlemsstat. Man kan derfor kun være producent i direktivets og lovforslagets forstand i Danmark – og dermed bl.a. ansvarlig for håndtering af batterier indsamlet i Danmark – hvis man befinder sig i Danmark og markedsfører batterier i Danmark. Således vil fx en tysk sælger af batterier, der er beliggende i Tyskland, ikke blive ansvarlig efter de danske regler.

 

Ligeledes vil en internethandel fra en sælger i en anden medlemsstat til en forbruger i Danmark ikke være omfattet af definitionen, og sælgeren vil således ikke blive ansvarlig efter de danske regler.

 

Ifølge direktivets definition vil disse to typer af salg endvidere ikke blive omfattet af reglerne om producentansvar den medlemsstat, hvorfra batterierne bliver solgt. Omvendt vil en dansk sælger af batterier, der sælger batterier til forbrugere i andre medlemslande, heller ikke blive ansvarlig efter de danske eller udenlandske regler.

 

Producenter i en medlemsstat vil få ansvar for håndteringen af alle indsamlede batterier på den pågældende medlemsstats område, også de batterier, som forbrugerne har indkøbt i andre medlemsstater. Det er en konsekvens af direktivets definition. Samtlige udtjente batterier i én medlemsstat vil således blive håndteret uanset oprindelse, hvilket er gavnligt for miljøet.