Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

EHO/ J.nr. 2008-1676

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 6. maj 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 22. april 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål 3 (Ad L 154).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 3:

 

”Vil ministeren arbejde for, at det bliver muligt at anke kommunale afgørelser om specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand til børn med varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, der undervises i hjemmet (§ 2, stk. 1 i L 154)? Afgørelser om træning af børn med betydelig og varigt nedsat funktionsevne i hjemmet i henhold til den fremtidige § 32, stk. 6, i lov om social service kan ankes til de sociale nævn, hvorimod forretningsordenen for Klagenævnet for vidtgående specialundervisning ikke giver mulighed for at anke afgørelser efter lov om friskoler og private grundskoler m.v.”

 

 

Svar:

 

Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har undervisningsministeren oplyst følgende:

 

”Forslagets § 2, nr. 1, omhandler de tilfælde, hvor forældre til børn, som kommunalbestyrelsen har godkendt til at træne deres barn i hjemmet efter forslagets § 1, nr. 1-3, også selv vil sørge for undervisningen af deres undervisningspligtige barn i henhold til § 34, stk. 1, i lov om friskoler og private grundskoler m.v. (lovbekendtgørelse nr. 891 af 8. juli 2007).

 

Kommunalbestyrelsens tilbud efter forslagets § 2, nr. 1, om vederlagsfri specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand i hjemmet til børn, hvis udvikling på grund af sprog- eller talevanskeligheder kræver en særlig hensyntagen eller støtte, skal således ses som et supplement til den undervisning, som forældrene selv har påtaget sig at udføre.

 

Blandt andet på grund af det begrænsede omfang af den omhandlede specialundervisning finder jeg ikke grundlag for at indsætte en hjemmel i friskoleloven, der giver adgang for forældrene til at indbringe kommunalbestyrelsens afgørelser om specialundervisning for klagenævnet for vidtgående specialundervisning.

 

Der er heller ikke indenfor folkeskoleområdet mulighed for at påklage kommunalbestyrelsens afgørelser vedrørende specialundervisning af det her omhandlede begrænsede omfang til klagenævnet for vidtgående specialundervisning. Kommunalbestyrelsens afgørelse kan kun indbringes for klagenævnet, hvis elevens undervisning kun kan gennemføres med støtte i den overvejende del af undervisningstiden, jf. § 51, stk. 5, i lov om folkeskolen (lovbekendtgørelse nr. 1049 af 28. august 2007).”

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Karin Munk Petersen