(Ordfører)
Thomas Jensen(S):
Færdes man i landets største byer, kan man ved selvsyn se, at her i Danmark lever hjemløse på gaden. Uanset antallet er hver hjemløs én hjemløs for meget.
For de hjemløse er det svært at få tag over hovedet. Hvis en hjemløs flytter ind i en almindelig lejlighed, ender han eller hun alt for ofte med at blive utryg og ensom og søger af sig selv ud på gaden igen. Ofte sker det desværre også, at tidligere hjemløse ikke kan overholde deres forpligtelser over for udlejeren og ender med at blive sat på gaden igen.
Selv hvis de fik muligheden, ville mange af vore gadehjemløse medborgere altså have svært ved at bo i en almindelig bolig. Derfor er de »skæve« boliger en rigtig god vej tilbage til en bolig, hvor det er realistisk at en hjemløs kan skabe sig et trygt hjem.
Det var den socialdemokratiske regering, der indførte forsøgsordningen med »skæve« boliger tilbage i 1999, og i dag kan vi så spørge: Hvor mange »skæve« boliger er der blevet opført? I dag er der blevet opført 400 »skæve« boliger landet over, og selv om Rådet for Socialt Udsatte ikke mener, at erfaringerne med de »skæve« boliger er undersøgt til bunds, er der meget, der peger i retning af, at de »skæve« boliger er en succes.
Men hvor mange »skæve« boliger er der behov for i dag? Formanden for Rådet for Socialt Udsatte har udtalt til de hjemløses avis Hus Forbi, at der mangler 400 boliger eller måske det dobbelte i Danmark i dag, og en spørgeskemaundersøgelse til landets kommuner viser, at der mangler over 1.000 boliger til hjemløse, bl.a. »skæve« boliger.
Der er med andre ord stort behov for at få bygget langt flere »skæve« boliger, så de hjemløse kan få mulighed for skabe sig et hjem, som passer til deres livsstil. Men i dag bliver der desværre opført alt, alt for få »skæve« boliger. Byggeriet af »skæve« boliger er gået i stå, hedder det f.eks. i en overskrift i Hus Forbi. Det er nemlig sådan, at selv om der er mange hjemløse, som drømmer om en »skæv« bolig, ligger der i dag 30 ubrugte millioner kroner i statskassen, som er øremærket til »skæve« boliger; men de bliver ikke anvendt, der bliver desværre ikke bygget flere skæve boliger.
Hvordan hænger det så sammen? Hvorfor bliver der ikke opført flere »skæve« boliger i dag? Her må vi desværre konstatere, at de »skæve« boliger er stødt ind i det samme problem, som den samlede almene sektor: Grundprisernes himmelflugt gør det for dyrt at bygge »skæve« boliger.
Her vil jeg minde om, at Socialdemokraterne har fremsat et beslutningsforslag, hvor vi foreslår, at danske kommuner får lov til at føre en aktiv boligpolitik, ved at de kan sælge deres byggegrunde til under markedsprisen. Det vil fjerne den væsentligste økonomiske barriere og sætte gang i opførelsen af flere »skæve« boliger, som der er behov for i dag.
Forslaget om »skæve« boliger er et skridt i den rigtige retning, men også kun et skridt. Også på området for hjemløse er der nemlig et klart valg i dansk politik. Regeringen vil kun nedbringe antallet af hjemløse, men Socialdemokraterne vil afskaffe hjemløshed i Danmark. Socialdemokraterne vil helt konkret give hjemløse en klar velfærdsrettighed, hjemløse skal have ret til relevante boligtilbud, og her er det f.eks. retten til tilbud om bolig i et skurbyprojekt eller i et opgangsfællesskab eller tilbud om en »skæv« bolig.
Socialdemokraterne støtter, at forsøgsordningen med »skæve« boliger gøres permanent, men vi ser gerne, at regeringen sætter gang i byggeriet af »skæve« boliger ved at lade kommunerne føre en aktiv boligpolitik. Socialdemokraterne mener, at hjemløsheden skal afskaffes i Danmark - ingen tvivl om det.
Ifølge anden del af lovforslaget oprettes et boligsocialt udviklingscenter, som vil skabe sammenhæng i den boligsociale indsats og boligpolitikken generelt. Det er et positivt tiltag med et boligsocialt udviklingscenter, og Socialdemokraterne støtter selvfølgelig forslaget, som er en udmøntning af satspuljeforliget for 2008.