J.nr.

                                                                                                                 

Text Box: j.nr. 08-059704
Dato : 8. maj 2008

 

 

 

 

Til

                          Folketingets Retsudvalg

 

 

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 579 og 580 af 7. april 2008. 

(Alm. del).

 

Spørgsmålene er oprindeligt stillet til justitsministeren men omtrykt 15. april med ændret adressat. Spørgsmålene er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).

 

 

 

 

 

 

 

                          Kristian Jensen

 

 

                                                                              /Tina R. Olsen


Spørgsmål 579:

"Kan ministeren oplyse, hvorvidt der i lande ‑ eksempelvis Sverige og Finland ‑

hvor der anvendes nummerplader med kombinationen 3 bogstaver plus 3 eller 4

tal, er en højere grad af vidners identifikation af flugtbilister end i lande ‑

eksempelvis Danmark og Norge ‑ hvor der anvendes nummerplader med 2

bogstaver plus 5 tal, og kan ministeren oplyse, hvorvidt dette beror på

nummerpladens kombination af bogstaver og tal, eller om det skyldes andre

faktorer, f.eks. politiets opklaringsarbejde?"

 

Svar:

Justitsministeriet har oplyst, at ministeriet ikke er i besiddelse af statistiske oplysninger, der kan belyse i hvilket omfang identifikation af flugtbilister i Danmark, Sverige, Finland og Norge sker på baggrund af vidneforklaringer. Justitsministeriet har videre oplyst, at ministeriet ikke er i stand til at oplyse om der er forskelle landene i mellem, og i hvilket omfang sådanne eventuelle forskelle kan tilskrives nummerpladens udformning med hensyn til kombination af bogstaver og tal.

 


Spørgsmål 580:

"Hvorfor tilsidesatte Justitsministeriet i 2005 anbefalinger fra en arbejdsgruppe

under Rigspolitiet gående ud på at anbefale, at de nye nummerplader skal have

3 bogstaver og 4 cifre?"

 

Svar:

Justitsministeriet har oplyst, at de nævnte anbefalinger var begrundet i, at den nuværende kombination af 2 bogstaver og 3-5 tal forventes opbrugt inden for ca. 5 år. Rigspolitiet anbefalede på den baggrund et nummerpladesystem med 3 bogstaver og 3-4 tal, idet et sådant system skønnedes at give ca. 88.000.000 kombinationsmuligheder, der teoretisk ville kunne holde i 160 år. Det var samtidigt Rigspolitiets opfattelse, at kombinationen med 3 bogstaver og 3-4 tal ville være nem at aflæse og kontrollere.

 

Justitsministeriet har videre oplyst, at ministeriet ikke har taget stilling til anbefalingerne, men overgivet disse til Skatteministeriet i forbindelse med, at ressortansvaret for reglerne om registrering af køretøjer blev overført til skatteministeren i februar 2005.

 

Rigspolitiets overvejelser om eventuel overgang til et nummerpladesystem med 3 bogstaver var som nævnt primært motiveret af, at der ikke med det eksisterende nummerpladesystem er systemmæssig mulighed for at genbruge numre fra afmeldte køretøjer. Siden reglerne om registrering af køretøjer blev overført til mit ressort, har regeringen imidlertid besluttet, at der samtidigt med overgangen til det nye digitale motorregistreringssystem skal åbnes for genbrug af registreringsnumre. Herved sikres det, at der i fremtiden vil være et tilstrækkeligt antal registreringsnumre til rådighed samtidigt med, at det undgås, at der i en i en længere årrække skal arbejdes med to nummersystemer - det vil sige et nummersystem for allerede indregistrerede køretøjer, og et andet for køretøjer, der registreres fremover.

 

Baggrunden for denne beslutning er også beskrevet i min vedlagte orientering til Folketingets Skatteudvalg af 10. maj 2006 (Alm. del – bilag 165). 

        Â