<DOCUMENT_START>

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT

vedrørende
Straffelovrådets udtalelse af april 2008
om strafniveauet i sager om seksuelt misbrug af børn

1. Hørte myndigheder og organisationer mv.

Straffelovrådets udtalelse af april 2008 har været sendt i høring hos:

Østre Landsret, Vestre Landsret, samtlige byretter, Domstolsstyrelsen, Den Danske Dommerforening, Dommerfuldmægtigforeningen, Rigsadvokaten, Foreningen af Offentlige Anklagere, Rigspolitiet, Politiforbundet i Danmark, Direktoratet for Kriminalforsorgen, Advokatrådet, Landsforeningen af beskikkede advokater, Institut for Menneskerettigheder, Retssikkerhedsfonden, Dansk Retspolitisk Forening, Børns Vilkår, Børnerådet, Børnesagens Fællesråd og Red Barnet.

Justitsministeriets kommentarer til høringssvarene er anført i kursiv.

2. Høringssvarene

Østre Landsret, Vestre Landsret, samtlige byretter, Domstolsstyrelsen, Foreningen af Offentlige Anklagere og Direktoratet for Kriminalforsorgen har ingen bemærkninger til Straffelovrådets udtalelse.

Rigspolitiet, Rigsadvokaten og Børnerådet tilslutter sig generelt Straffelovrådets udtalelse ligesom Retssikkerhedsfonden, der finder, at udtalelsen indeholder en tilfredsstillende afvejning af modstående hensyn.

Advokatrådet og Landsforeningen af beskikkede advokater finder, at en skærpelse af straffen ikke bør føre til en begrænsning af anvendelsen af de eksisterende behandlingsmuligheder.

StraffelovrÃ¥det anfører i pkt. 6.1 i udtalelsen, at det med den foreslÃ¥ede ny strafskærpelsesbestemmelse ikke er tilsigtet, at der som følge af en forhøjelse af strafniveauet i sager om overtrædelse af straffelovens § 222 ikke længere skulle være mulighed for at idømme en betinget dom med vilkÃ¥r om psykiatrisk-sexologisk behandling i tilfælde, hvor der efter gældende ret ville være mulighed herfor. Der er heller ikke tilsigtet en ændring af de nuværende muligheder for at opnÃ¥ udgang til psykiatrisk-sexologisk behandling under afsoning af en ubetinget dom for sædelighedskriminalitet.

Justitsministeriet kan tilslutte sig denne tilkendegivelse. Justitsministeriet finder det væsentligt at være opmærksom på, om den foreslåede strafskærpelse eventuelt vil få betydning for, hvor mange sædelighedsdømte der gennemfører et psykiatrisk/sexologisk behandlingsforløb. Hvis lovforslaget vedtages, vil Justitsministeriet anmode Direktoratet for Kriminalforsorgen om løbende at følge udviklingen på området.

Red Barnet tilslutter sig generelt Straffelovrådets udtalelse. Red Barnet anfører samtidig, at kærestelignende forhold ikke er omtalt i det notat, som Rigsadvokaten har udarbejdet til brug for Straffelovrådet, men at der findes eksempler på, at en voksen ved at anvende sin psykiske overlegenhed har formået at opbygge et nært og tillidsfuldt forhold til børn via f.eks. chatrum på internettet (”grooming”), hvorved børnene får den opfattelse, at der består en ligeværdig, gensidig, og kærestelignende rela­tion, og hvor de bl.a. føler sig i stærk følelsesmæssig gæld til den voksne.

I bemærkningerne til det fremsatte lovforslag er det i overensstemmelse med Straffelovrådets udtalelse forudsat, at den foreslåede strafskærpelsesbestemmelse bl.a. kan finde anvendelse, hvor en voksen f.eks. har opbygget et særligt tillidsforhold mellem sig og barnet og på den måde skabt en situation, hvor barnet kan have særligt vanskeligt ved at sige fra over for den voksne. Et sådant tillidsforhold vil bl.a. kunne tænkes opbygget ved såkaldt ”grooming” på internettet.

3. Lovforslaget

I bemærkningerne til det fremsatte lovforslag er det forudsat, at straffen for et enkeltstående tilfælde af fuldbyrdet samleje med et barn under 15 år som udgangspunkt bør være omkring 2 år og 6 måneders fængsel, svarende til normalstraffen for såkaldt overfaldsvoldtægt, når samlejet er opnået ved udnyttelse af gerningsmandens fysiske eller psykiske overlegenhed. Straffelovrådet har i sin udtalelse lagt op til, at straffen i et sådant tilfælde som udgangspunkt bør svare til den lavere normalstraf for såkaldt kontaktvoldtægt, når der er tale om samleje med børn i alderen 10-14 år.

I øvrigt svarer det fremsatte lovforslag med redaktionelle ændringer til Straffelovrådets lovudkast.