Klima- og energiministeren (Connie Hedegaard):
Allerførst vil jeg sige tak for alle de positive bemærkninger. Det her er jo et lovforslag, der skaber rammer for, at der kommer mere energieffektive produkter på markedet, og det ville ærlig talt også have undret mig, hvis det ikke var noget, vi kunne enes om. Det her er jo faktisk et af de vigtige instrumenter til at få øget fokus, ikke bare i Danmark, det har vi sådan set haft et stykke tid, men også på europæisk plan på både energieffektiviseringer og energibesparelser.
Fru Mette Gjerskov har allerede nævnt et af eksemplerne på, hvad det konkrete indhold er. Det er jo altså f.eks. det her med standbyforbruget, hvor vi ville kunne fastsætte minimumsnormer for, hvor energieffektive standbyfunktionerne skal være, og jeg tror, at vi alle sammen kender eksempler på, at der kan være en helt enorm forskel fra produkt til produkt på, hvad standbyforbruget er, og det er jo i hvert fald noget energi, vi bruger på en meningsløs måde. Eksperternes mening er, at det faktisk sluger op til 10 pct. af den elektricitet, som bruges af husholdningerne.
I dag er der ingen regler for, hvor meget elapparater, som står på standby, må forbruge, selv om det teknisk set er muligt at fremstille energieffektive standbyenheder.
Det er altså et eksempel på, hvad det her lovforslag kan bruges til. Det vil gøre det meget lettere at nedbringe standbyforbruget, fordi vi nu sammen med de øvrige EU-lande kan forbyde salg af apparater, som ikke opfylder fælles EU-krav til standbyforbrug.
Et andet eksempel er: Med lovforslaget vil det være muligt at gennemføre fælles EU-krav til vores energieffektivitet. Vi ved alle sammen, at der stort set ikke er en bygning, hvor der ikke anvendes pumper. Vi har ikke set Kommissionens udkast til fremtidige krav til lige præcis pumpers energieffektivitet endnu, men det er altså bare igen et eksempel på, at man altså qua det her lovforslag kan få de dårligste produkter, de mest energiforbrugende produkter inden for den her kategori presset ud af markedet.
Når reglerne træder i kraft, vil Danmark generelt opnå et lavere elforbrug, og jeg mener altså, at vi også har givet industrien en virkelig god mulighed for at have optimal fokus på, hvordan de sammensætter deres produkter, og hvordan de udvikler deres produkter.
Så jeg er meget glad for den brede opbakning. Til hr. Morten Messerschmidt vil jeg sige, at jeg er villig til at gå i dialog om nogle af de ting, han påpeger, i forbindelse med udvalgsarbejdet, men generelt er det her jo et af værktøjerne til at energieffektivisere og til at høste energibesparelser.
Til sidst vil jeg også bare sige tak til fru Mette Gjerskov for de pæne bemærkninger. Jeg kan sige, at forventningerne til et godt samarbejde er gensidige.