Integrationsministeren(Birthe Rønn Hornbech):
Jeg kan roligt takke et meget stort flertal i Folketinget for tilslutning til dette lovforslag, og jeg vil da heller ikke lægge skjul på, at jeg er helt klar over, at jeg står her og smykker mig med lånte fjer. Det er beskæftigelsesministeren og min forgænger, der sammen med partierne har sørget for at få denne aftale på benene, om jeg så må sige, så jeg takker de partier, som selvfølgelig ikke uventet tilslutter sig også dette lovforslag, som er konsekvensen af det forslag, vi tidligere har drøftet, og som er fremsat af beskæftigelsesministeren.
Det er fremgået meget klart af debatten - i mindre grad om dette forslag, men særlig tydeligt om beskæftigelsesministerens forslag - at der i hvert fald i nogle af problemerne ligger ting, som forligspartierne har lagt vægt på, og som måske har ført til, at andre partier er imod, nemlig at der skal være orden på arbejdsmarkedet. Fru Karen Ellemann udtrykte det udmærket, og forligspartierne ved jo i modsætning til de partier, der ikke er med, at vi netop holder møder om det her, har lagt planer og har givet hinanden håndslag på, hvordan kontrollen skal være. Det vil selvfølgelig blive fulgt op, det vil selvfølgelig også blive løbende evalueret, og jeg stiller mig selvfølgelig til enhver tid til rådighed, hvis ordførerne ønsker at vide mere om opfølgningen og kontrollen, og hvordan det i øvrigt går.
Hr. Bent Bøgsteds parti er jo desværre ikke med, og det vil jo sige, at det samarbejde, vi ellers har med hr. Bent Bøgsteds parti, Dansk Folkeparti, om udlændingespørgsmål, desværre mangler her, fordi Dansk Folkeparti ikke er med. Det er jo sådan set trist, for mange af de ting, vi taler om i asylpolitikken, vedrører jo netop kontrol af illegalt arbejde. Det har så også, kan man sige, ført til denne lovgivning, fordi vi har aftalt denne plan om kontrol. Men det skulle da kun glæde mig, hvis Dansk Folkeparti på et tidspunkt alligevel vil være med, for det er et godt lovkompleks, vil jeg sige til hr. Bent Bøgsted, så det synes jeg man skal overveje.
Jeg skal lige sige til hr. Bent Bøgsted, at der blev stillet et spørgsmål - eller måske flere, det kunne jeg ikke lige høre - men som hr. Bent Bøgsted selv var inde på, er det nok lettere, at vi får lov at dissekere det, hvis jeg får et skriftligt spørgsmål, for så får udvalget selvfølgelig et svar; det siger sig selv.
Det bliver måske sværere at få fru Line Barfod med, for fru Line Barfod er jo nok den, det er sværest at omvende i denne sag, og det er selvfølgelig kedeligt, fordi fru Line Barfod jo ellers ikke plejer at ville udelukke udlændinge fra Danmark.
Fru Line Barfod var bl.a. inde på, at der er meget stor forskel på de sanktioner, man får i tilfælde af illegalt arbejde, alt efter om man er arbejdstager eller arbejdsgiver. Nu er det jo altså sådan, at de fleste arbejdsgivere er danske statsborgere, og dem kan vi altså ikke smide ud. Fru Line Barfod ved jo godt, at vi sammen i flere omgange har skærpet straffen for illegalt arbejde, men det er klart, at vi selvfølgelig følger udviklingen i dansk retspraksis på dette punkt og selvfølgelig også gerne afgiver en redegørelse for det, hvis fru Line Barfod ønsker det.
Vi synes egentlig, at den side af sagen er i orden, og mener, det er meget vigtigt, at der gribes ind over for illegalt arbejde. Men jeg er også nødt til at sige til dem, der har været meget kritiske over, at politiet ikke gør noget ved sagen, at man altså er nødt til lynhurtigt at anmelde de forhold, man ser, til politiet, og så må man altså også være med til at levere de beviser, der skal til, for man kan altså ikke få straffet hverken arbejdsgiver eller arbejdstager, medmindre der er beviser i sagen. Sådan er det jo i en retsstat, så jeg kan kun opfordre til, at man henvender sig til det lokale politi, hvis man bliver klar over, at der foreligger noget strafbart med hensyn til ansættelse af illegal arbejdskraft.
Men samlet set vil jeg sige tak til alle forligspartnerne for deres meget positive tilsagn her i dag, og jeg ser frem til et godt samarbejde i Integrationsudvalget.