Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration

Holbergsgade 6

1057 København K

Dansk Landbrugs høringssvar

 

 

Forslag til Lov om ændring af udlændingeloven

Dansk Landbrug er enig i, at den største udfordring for det danske samfund er manglen på arbejdskraft, hvor der bliver 40.000 færre erhvervsaktive frem mod 2015. Derfor støtter Dansk Landbrug planerne om at skaffe mere arbejdskraft til Danmark.

 

Samtidig konstaterer Dansk Landbrug ligesom andre, at EU udvidelsen har haft positiv betydning for det danske arbejdsmarked. Den sikrer en øget internationalisering og udvikling. Medarbejderne fra de østeuropæiske lande lønnes på overenskomstmæssige eller på sædvanlige ordnede vilkår.

 

På den baggrund opfordrer Dansk Landbrug til, at der ikke gennemføres den forskelsbehandling af de overenskomstdækkede og ikke-overenskomstdækkede virksomheder, som lovforslaget lægger op. Den diskriminering af virksomhederne, som lønner efter sædvanlige vilkår, skal nu i følge lovforslaget udvides.

 

Disse virksomheder kan ifølge lovforslaget ikke undgå kravet om opholds- og arbejdstilladelse. De kan heller ikke opnå de forhåndsgodkendelser, som de overenskomstdækkede virksomheder gennem længere tid har haft ret til og nu helt fritages for.

 

Det ville få den konsekvens, at forskellen i sagsbehandlingstid øges yderligere. Det vil ramme landbruget, som giver beskæftigelse til mange østmedarbejdere, og som pga. erhvervets betingelser omkring klima, natur og dyr er afhængig af hurtig arbejdstiltræden.

 

Dansk Landbrug finder, at denne forskelsbehandling af virksomhederne på det danske arbejdsmarked er imod intentionerne i Menneskerettighedsdomstolens afgørelse om ulovlige eksklusivaftaler.

 

Dansk Landbrug anbefaler, at der ved lovændringen sker en fuld ligestilling af virksomhederne, og at der som et mindstemål af ligestilling med det samme indføres forhåndsgodkendelser for de ikke-overkomstdækkede virksomheder.