Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 3, som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 26. februar 2008 vedrørende forslag til lov om ændring af straffeloven (Skærpelse af straffen for ulovlig tvang i forbindelse med indgåelse af ægteskab) (L 68).
Lene Espersen
/
 Lars Hjortnæs
Spørgsmål nr. 3 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af straffeloven (Skærpelse af straffen for ulovlig tvang i forbindelse med indgåelse af ægteskab) (L 68):
â€Tilkendes der i forbindelse med en dom om tvangsægteskab en erstatning til offeret?â€
Svar:
1. Om en person, der er blevet tvunget til at indgå ægteskab, har krav på erstatning eller godtgørelse, afgøres efter dansk rets almindelige erstatningsregler.
Disse regler giver bl.a. mulighed for tilkendelse af erstatning og godtgørelse for personskade, eksempelvis som følge af vold udøvet i forbindelse med ulovlig tvang. Hvis der foreligger en erstatningsberettigende personskade, vil skadelidte i medfør af erstatningsansvarsloven bl.a. kunne kræve erstatning for tabt arbejdsfortjeneste samt godtgørelse for svie og smerte. Hvis der er tale om en varig skade, vil skadelidte derudover kunne kræve bl.a. godtgørelse for varigt men og erstatning for tab af erhvervsevne.
Der vil endvidere i visse sager om ulovlig tvang i forbindelse med indgåelse af ægteskab kunne opstå spørgsmål om tort- eller krænkelsesgodtgørelse i medfør af erstatningsansvarsloven.
Efter erstatningsansvarslovens § 26, stk. 1, skal den, der er ansvarlig for en retsstridig krænkelse af en andens frihed, fred, ære eller person, betale den forurettede godtgørelse for tort. Tortgodtgørelse i sager om ulovlig tvang udøvet i forbindelse med indgåelse af ægteskab vil navnlig kunne tænkes at komme på tale, hvis ofret i forbindelse med den ulovlige tvang f.eks. har været frihedsberøvet eller været udsat for grov vold under særligt krænkende eller ydmygende omstændigheder. Hvis der i forbindelse med den ulovlige tvang i øvrigt er blevet udøvet grov vold, vil ofret, hvis en række yderligere betingelser er opfyldt, kunne kræve krænkelsesgodtgørelse i medfør af erstatningsansvarslovens § 26, stk. 3.
Afgørelsen af, om betingelserne for at yde tort- eller krænkelsesgodtgørelse er opfyldt i en given sag, henhører under domstolene og beror på en samlet vurdering af de konkrete omstændigheder i det enkelte tilfælde.
2. Efter retsplejelovens kapitel 89 kan forurettedes erstatningskrav mod tiltalte under visse betingelser behandles og påkendes under en straffesag, og ellers kan erstatningskravet gøres gældende under et civilt søgsmål mod skadevolderen.
Efter de nærmere regler i offererstatningsloven yder staten erstatning og godtgørelse for personskade, der forvoldes ved overtrædelse af straffeloven. Er den forurettede berettiget til erstatning mv. efter de almindelige erstatningsregler, vil den pågældende således kunne få erstatning fra staten. Erstatning og godtgørelse efter offererstatningsloven udbetales af Erstatningsnævnet.