Folketinget

Skatteudvalget

Christiansborg

1218  København K.

 

 

Holte, den 25. april 2008

 

 

L 86 Forslag til lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven, skattekontrolloven og andre skattelove.

(Ændring af sondringen mellem børsnoterede og unoterede aktier).

 

 

Dansk Aktionærforening finder, at L 86 er et vigtigt og positivt bidrag til den fortsatte udvikling af en aktiekultur i Danmark til gavn for såvel erhvervslivet som de private investorer.

 

Den foreslåede ændring af beskatningsreglerne vil, alt andet lige, styrke den almindelige forbrugers interesse for at købe børsnoterede aktier og dermed føre til et større provenu end antaget i bemærkningerne til lovforslaget.

 

 

Den lille investor

 

Den nuværende skattemæssige forskelsbehandling mellem børsnoterede og ikke-børsnoterede aktier har stort set kun betydning for den almindelige borger. Hvis den lille investor lider tab i børsnoterede aktier skal han vente på gevinster på andre børsnoterede aktier for at kunne genvinde det skattemæssige tab.

 

Den investor der investerer store beløb i aktier vil, enten løbende købe og sælge aktier og derfor naturligt have mulighed for at genvinde et skattemæssigt tab eller foretage sine investeringer gennem et ikke-børsnoteret selskab.

 

Det er en unødvendig forskelsbehandling af den almindelige forbruger. Det er derfor positivt, at den lille investor med lovforslaget får de samme skattemæssige vilkår som den store investor.

 

 

MiFID

 

Den klassiske opdeling af aktier i børsnoterede og ikke-børsnoterede har ikke nogen direkte sammenhæng med hvor papirerne handles (på børsmarkedet eller andre steder), likviditeten i de enkelte aktier og prisdannelsen for aktierne.

 

Et af formålene med MiFID direktivet er at bryde fondsbørsernes monopoler, og skabe større gennemsigtighed og tillid til handlen med de aktier der optages til handel på et reguleret marked. Direktivet skaber også en ny begrebsverden og terminologi, der til tider gør det vanskeligt, at sammenholde før og nu.

 

Den udvikling der var i gang før MiFID direktivet vil fortsætte. Udstederne, børserne og bankerne vil skabe nye handelsmåder og nye handelspladser – regulerede eller ikke regulerede – i en søgen efter hvordan der kan skabes kontakt mellem udstedere og investorer. I den udvikling bør de mest regulerede og gennemsigtige handelspladser ikke være belastet af skattemæssig forskelsbehandling.

 

Når der er forskel på de skattemæssige vilkår vil de mindst fleksible regler være de mindst attraktive.

 

 

 

Dansk Aktionærforening anbefaler, at L 86 vedtages uden ændringer.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Linda Overgaard

direktør

 

Dansk Aktionærforening

E-mail: [email protected]