J.nr. MST-705-00027

 

Den

 

 

 

 

 

 

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 15 (L 134) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål: "Finder miljøministeren at den valgte finansieringsform for den kommunale indsamling af batterier er i overensstemmelse med den politiske aftale om affaldssektorens organisering fra 21. juni 2007, hvoraf det blandt andet fremgår at ”alle affaldsordninger (f.eks. indsamling af dagrenovation og haveaffald samt genbrugspladser) skal finansieres via gebyrer” og ”at reglerne om kommunale gebyrer for affald skal revideres, så gennemsigtigheden øges”?”

     

 

Svar:

Ja, jeg mener, at den valgte finansieringsform er i overensstemmelse med den politiske aftale om affaldssektorens organisering.

 

Aftalen fastlægger, at affaldshåndtering i kommunerne skal ske via gebyrfinansiering og ikke via skattebetaling. Det udelukker efter min mening ikke at Folketinget på et enkeltstående område tilbyder kommunerne at finansiere deres indsamling via en betaling fra producenter. Batteriområdet bliver således en særregulering i forhold til affaldsområdet generelt. Baggrunden for dette er krav i batteridirektivet om, at producenterne skal finansiere indsamlingen af batterier.

 

Finansieringsordningen er endvidere i fuld overensstemmelse med aftalen i forhold til kravet om, at gennemsigtigheden af gebyrer skal øges, da finansieringsformen forudsætter, at kommunerne kan opgøre deres udgifter til batteriindsamling særskilt.