J.nr. MST-705-00027

 

Den 21. maj 2008

 

 

 

 

 

 

 

 

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 18 (L134) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål "Hvilken betydning for lovforslaget har henvendelsen fra Affald Danmark af 20. maj 2008 til ministeren, herunder omtalen af, at repræsentanten for Europa-Kommissionens vurderer, at det er op til medlemsstaterne at fortolke ”nærhed”, jf. L 134 – bilag 7??”

     

 

Svar

Jeg er helt enig med Kommissionen i, at det er op til medlemsstaterne selv, at definere, hvad der skal forstås ved ”nærhed” i batteridirektivet.

 

Regeringens har i forhold til spørgsmålet om nærhed vurderet, at indsamlingen i Danmark skal ske ved f.eks. husstandsindsamling, opstilling af batterikuber ell.lign. tæt på husstanden, og at det ikke er tilstrækkeligt at indsamle de bærbare batterier på fx genbrugspladser. Dette er anført i bemærkningerne til lovforslaget, og de nærmere regler herom skal fastsættes i den efterfølgende bekendtgørelse.

 

Der er i forbindelse med udarbejdelsen af lovforslaget lagt følgende til grund for denne vurdering:

 

 

Ved forhandlingerne blev der lagt vægt på størrelsen af et batteri i forhold til fx elektronisk udstyr, hvorfor kravet til nærhed blev indskærpet i batteridirektivet i forhold til WEEE-direktivet. Det er lettere at smide et batteri i skraldespanden, end det er med et tv, og derfor er det nødvendigt med en indsamling af bærbare batterier tæt på slutbrugeren.

 

 

En indsamling på genbrugspladser vil ikke kunne sidestilles med indsamling hos distributørerne. Antallet af distributører, der sælger batterier, er langt højere end antallet af genbrugspladser, hvorfor der som udgangspunkt vil være en større afstand til genbrugspladserne, end der vil være til en sælger af batterier.

 

Yderligere er der lagt vægt på, at et af direktivets formål er, at udtjente batterier skal indsamles for at beskytte miljøet, og at der for så vidt angår bærbare batterier bør etableres indsamlingsordninger, der sikrer en høj indsamlingsprocent. Det er vurderet, at dette opnås bedst ved en indsamling af de bærbare batterier så tæt på borgeren som muligt.

 

Jeg mener derfor ikke, der er nogen tvivl om, at en indsamling på genbrugspladserne ikke lever op til direktivets krav, uanset at der gives medlemsstaterne frihed til selv at definere dette. Jeg mener i forlængelse heraf ikke, at Kommissions udtalelse har betydning for lovforslaget, eller at det er nødvendigt, som affalddanmark anfører, at fortolkningen forelægges regeringens juridiske specialudvalg.