J.nr. MST-705-00027

 

Den 3. juni 2008

 

 

 

 

 

 

 

 

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 20 (L 134) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål "Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 2. juni 2008 fra RenoSam, jf. L 134 bilag 13."

 

Svar

I det ændringsforslag til batterilovforslaget, som jeg har fremsat, og som indgår i udvalgets betænkning, har jeg efter en indgående dialog med Kommunernes Landsforening og producenterne tilvejebragt muligheden for, at kommunerne i et privatretligt regi kan blive kompenseret for deres dokumenterede udgifter til indsamling af bærbare batterier.

Denne privatretlige aftale skal nu konstrueres mellem kommunerne og producenterne.

I det tilfælde at parterne ikke skulle kunne blive enige om en privatretlig aftale, er det fortsat meningen, at kommunerne kompenseres via Det Udvidede Totalbalanceprincip. En differentieret model, hvor kommunerne kompenseres enkeltvis vil være meget administrativ tung og indebære alt for store omkostninger.

Dette skal ses i sammenhæng med, at de årlige omkostninger for den enkelte kommune kun vil blive på 100.000 kr. i gennemsnit, og at en eventuel underkompensation næppe vil kunne akkumulere sig til noget, der er større end nogle tusinde kroner.

Uanset hvilken fordelingsmodel som skulle blive resultatet, indebærer finansieringsmodellen i lovforslaget, at kommunerne samlet set er sikret en fuld omkostningsdækning over en 4-årig periode. Jeg har derfor meget svært ved at forestille mig, at der for den enkelte kommune kan opstå et reelt problem med underkompensation.

Jeg vil i den sammenhæng også gerne sige, at konsekvenserne af lovforslaget vil blive løbende evalueret, og den gennemførte indsamling i 2009 bliver således evalueret i foråret 2010.

Hvis resultatet af evalueringen, efter at den første 4-års periode er gennemført, skulle vise, at der er tale om et reelt problem med underkompensation, vil jeg selvfølgelig være indstillet på at finde en løsning, som sikrer, at kommunerne ikke kommer til at handle i strid med lovgivningen.