J.nr. MST-705-00027

 

Den

 

 

 

 

 

 

 

 

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 4 (L 134) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål

"Ministeren foreslår godtgørelsesordningen for nikkel-cadmiumbatterier ophævet. Hvor stort et beløb vurderer ministeren, at forbrugerne har til gode som urealiseret "pant", jf. godtgørelsesordningen?"

     

 

Svar

Jeg mener ikke, at forbrugere eller andre parter har urealiseret pant til gode i forbindelse med ophævelse af godtgørelsesordningen for nikkel-cadmium-batterier. Dette skyldes, at der ikke er tale om en pantordning.

 

Der er i relation til nikkel-cadmiumbatterier to relevante love: en lov om afgift og en lov om godtgørelse i forbindelse med indsamling af batterierne. De nærmere regler for udbetalingen af godtgørelsen er fastsat i bekendtgørelse nr. 1277 af 12. december 2005.

 

I lovforslaget foreslås godtgørelsesordningen for nikkel-cadmiumbatterier ophævet samtidig med, at afgiften bevares, idet afgiften fortsat anses for nødvendig som incitament til anvendelse af mere miljøvenlige alternative batterier. Samtidig skal det understreges, jf. min besvarelse af spørgsmål 1, at Danmark, dengang Batteridirektivet blev forhandlet, kæmpede for at få forbuddet mod bl.a. cadmium-batterier gjort så omfattende som muligt.

 

Godtgørelsen anses ikke længere for nødvendig som tilskyndelse til at sikre en høj indsamling af nikkel-cadmiumbatterier, da indsamling af samtlige typer af batterier med lovforslaget bliver obligatorisk.

 

Afgiften betales af den, der fremstiller nikkel-cadmiumbatterier eller modtager batterierne fra udlandet. Godtgørelsen udbetales til virksomheder, foreninger, kommuner m.m., der indsamler og afleverer eller forestår aflevering af nikkel-cadmium-batterier til genanvendelse

 

Der er således ingen sammenhæng mellem dem, der betaler afgiften (producenter og importører og i anden omgang forbrugerne), og dem der modtager godtgørelsen (de registrerede indsamlere). Der er derfor ikke tale om en pantordning, hvor forbrugerne betaler en pant på batterierne, som de får tilbage ved aflevering.