Hermed fremsendes supplerende besvarelse af spørgsmål nr. 12 vedrørende forslag til lov om ændring af færdselsloven og straffeloven (Skærpede sanktioner for flugtbilister) (L 164).

 

 

 

Lene Espersen

/

 Dan Bjerring

 


Justitsministeriet kan i forlængelse af besvarelsen af 20. maj 2008 på spørgsmål nr. 12 vedrørende forslag til lov om ændring af færdselsloven og straffeloven (Skærpede sanktioner for flugtbilister) (L 164) oplyse, at ministeriet nu har modtaget en udtalelse fra det tyske justitsministerium vedrørende den tyske lovgivning om flugtbilister.

 

Heraf fremgår det bl.a., at den tyske straffelov indeholder en bestemmelse, hvorefter en trafikant, der er involveret i et færdselsuheld, straffes med bøde eller fængsel indtil 3 år, hvis trafikanten forlader uheldsstedet uden at have identificeret sig overfor de andre implicerede.

 

Flugtbilisten vil endvidere ofte blive frakendt førerretten i tilfælde af uheld med død, ikke ubetydelig personskade eller betydelig tingsskade til følge. Frakendelsen sker for et tidsrum mellem 6 måneder og 5 år eller under visse særlige omstændigheder for bestandigt.

 

Endvidere indeholder den tyske færdselslov en bestemmelse, der opregner de pligter, som påhviler en trafikant, der bliver indblandet i et færdselsuheld. Trafikanten har bl.a. pligt til at standse, pligt til at hjælpe tilskadekomne og pligt til på forlangende at opgive navn og adresse. Forsætlig overtrædelse af pligten til at standse og til at opgive navn og adresse straffes med en bøde på op til 1.000 euro, mens uagtsom overtrædelse straffes med op til 500 euro.

 

Endelig indeholder den tyske straffelov en bestemmelse, der svarer til § 253 i den danske straffelov. Strafferammen for overtrædelse heraf er bøde eller fængsel indtil 1 år.

 

Det tyske justitsministerium har ikke kunnet oplyse, hvordan overtrædelserne straffes i praksis, idet det er de enkelte forbundsstater, der foretager strafforfølgelse.