Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 8 vedrørende forslag til lov om ændring af færdselsloven og straffeloven (Skærpede sanktioner for flugtbilister) (L 164), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 24. april 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Dan Bjerring

 


Spørgsmål nr. 8 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af færdselsloven og straffeloven (Skærpede sanktioner for flugtbilister) (L 164):

 

”Fra hvilket tidspunkt får frakendelsen af førerretten virkning, herunder i forhold til tidspunkt for afslutning af afsoning af idømt frihedsstraf?”

 

Svar:

 

Med lovforslaget lægges der op til en ændring af færdselslovens §§ 125 og 126 om henholdsvis betinget og ubetinget frakendelse af førerretten. Ændringerne indebærer, at overtrædelse af den foreslåede bestemmelse om hjælpepligt i færdselslovens § 9, stk. 2, nr. 1, føjes til de færdselslovovertrædelser, som er opregnet i § 125, og som fører til betinget frakendelse af førerretten, mens overtrædelse af den foreslåede bestemmelse i straffelovens § 253, stk. 2, føjes til de overtrædelser, som er opregnet i § 126, og som fører til ubetinget frakendelse af førerretten med mindre, der foreligger særlige omstændigheder.

 

Herudover foreslås, at færdselslovens § 126 ændres således, at (også) overtrædelser af § 9, stk. 2, nr. 1, som udgangspunkt vil medføre ubetinget frakendelse af førerretten, hvis føreren har gjort sig skyldig i flere forhold omfattet af reglerne om betinget frakendelse i § 125.

 

Der henvises til lovforslagets § 1, nr. 11-13, og til lovforslagets almindelige bemærkninger, afsnit 2.2.3.

 

Der foreslås derimod ikke særlige regler om, fra hvilket tidspunkt en frakendelse som følge af flugtbilisme får virkning. Frakendelse på et sådant grundlag vil således følge samme regler og principper som en frakendelse på baggrund af en hvilken som helst anden af de i §§ 125 og 126 opregnede overtrædelser.

 

For så vidt angår betinget frakendelse indebærer dette bl.a., at frakendelsen sker på vilkår, at den pågældende i en prøvetid på 3 år fra endelig dom ikke fører motordrevet kørekort under sådanne omstændigheder, at førerretten skal frakendes, jf. herved færdselslovens § 125, stk. 4.

 

For så vidt angår ubetinget frakendelse er retstilstanden (uændret) den, at frakendelsestiden som udgangspunkt regnes fra dommen i første instans. Dette udgangspunkt fraviges dog i visse tilfælde, f.eks. hvis dommen ankes, og anken har opsættende virkning, idet frakendelsestiden i så fald regnes fra ankedommen.