Folketingets Finansudvalg

Christiansborg

Finansministeren

28. februar 2008

J.nr. 09-126

Endeligt svar på Finansudvalgets spørgsmål § 7 nr. 5 af 21. februar 2008 (L57).

Spørgsmål:

Vil finansministeren redegøre for, hvor stor en opstrammende virkning (i kr. og i finanseffekt) det – isoleret set – har haft på finansloven, at den først blive vedtaget i april?

Svar:

Finanspolitikkens aktivitetsvirkning i 2008 skønnes til 0,2 pct. af BNP, jf. Budgetoversigt 1, februar 2008.

Langt størstedelen af de statslige udgifter er løbende drifts- og overførselsudgifter, der afholdes også under den gældende midlertidige bevillingslov for 2008. Med finansloven for 2008, som forventes at træde i kraft i april, bliver bevillingerne afsat for hele 2008. På den baggrund er der ikke indregnet virkning af en senere ikrafttrædelse af finansloven for 2008.

                               

Finanslovforslaget for 2008 afspejler imidlertid en række konkrete tiltag, som medvirker til at dæmpe den finanspolitiske aktivitetsvirkning i 2008. Det drejer sig bl.a. om udskydelse af udvalgte initiativer og bygge- og anlægsarbejder samt indførelsen af en midlertidig obligatorisk opsparingsordning på 1 pct. af de statslige driftsrammer.

 

Den obligatoriske opsparing vil mest hensigtsmæssigt kunne gennemføres ved, at de enkelte ministerier og institutioner udviser tilbageholdenhed og omtanke i den daglige drift, og således løbende lægger lidt til side i 2008. Den midlertidige bevillingslov for 2008, der virker frem til finanslovens vedtagelse, tilsiger også generel tilbageholdenhed med igangsættelse af nye projekter, tiltag mv. Det kan således ikke afvises, at den midlertidige bevillingslov for 2008 vil medvirke til, at det bliver lettere for ministerierne at sætte lidt til side i 2008.

Med venlig hilsen

Lars Løkke Rasmussen