Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

7. marts 2008

 

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 6 (L 58), Forslag til lov om ændring af ophavsretsloven, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 4. marts 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

 


Spørgsmål nr. 6

(L 58), Forslag til lov om ændring af ophavsretsloven

Skrivelse af 4. marts 2008

 

Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

 

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 29. februar 2008 fra IFPI Danmark og Filmret/Producentforeningen v/Johan Schlüter, jf. KUU L 58 – bilag 9."

 

Svar:

I henvendelsen anmoder IFPI Danmark og Filmret/Producentforeningen om, at lyd- og billedproducenter tillægges en selvstændig ret til kabelviderespredning af radio- og tv-udsendelser.

 

Det lovudkast, som i oktober 2007 blev sendt i høring, indeholdt forslag til en udvidelse af aftalelicensen i ophavsretslovens § 35 om samtidig og uændret videreudsendelse af radio- og tv-udsendelser i kabelanlæg m.v. til også at omfatte lyd- og billedproducenter.

 

I sit høringssvar udtrykte Samrådet for Ophavsret bekymring for et forslag af denne art. Som jeg har anført i det kommenterede høringsnotat, som tidligere er oversendt til Kulturudvalget, viser bemærkningerne fra Samrådet for Ophavsret, at det ikke kan udelukkes, at den velfungerende kabelordning vil kunne blive bragt i fare, hvis producenterne efter at have fået tillagt selvstændige kabelrettigheder vil kræve en ændret fordeling mellem de forskellige grupper af rettighedshavere. På baggrund af de udtrykte bekymringer for kabelordningens videre eksistens finder jeg fortsat  ikke grundlag for at stille forslag om udvidelse af aftalelicensen i § 35 til også at omfatte lyd- og billedproducenter.

 

Hvis det pÃ¥ et senere tidspunkt viser sig, at der fra alle berørte parter er opbakning til, at producenterne skal kan selvstændige kabelrettigheder, er jeg indstillet pÃ¥ at tage spørgsmÃ¥let op til fornyet overvejelse.Â