Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 9 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om hold af heste (Objektivt erstatningsansvar og lovpligtig ansvarsforsikring for løsgående heste) (L 59), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 1. april 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 9 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af lov om hold af heste (Objektivt erstatningsansvar og lovpligtig ansvarsforsikring for løsgående heste) (L 59):

 

”Vil den centrale database, som omtales i svaret på spørgsmål 3, imødekomme det ønske om krav om en central registrering af heste, som er fremkommet bl.a. under høringen af lovforslaget?”

 

Svar:

 

1. Som oplyst i besvarelsen af spørgsmål nr. 2 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende lovforslaget anføres det bl.a. i høringssvaret fra Hestens Værn, at anvendelsen af loven i praksis må forudsætte, at den enkelte hest og hestens ejer let kan identificeres, og at dette ikke er muligt i dag, da der ikke i Danmark er krav om registrering af heste. Hestens Værn finder derfor, at det vil være nødvendigt, at der først indføres krav om central registrering af samtlige heste i Danmark.

 

Landbrugsraadet, Dansk Landbrug og Landsudvalget for Heste har i deres høringssvar bl.a. bemærket, at der ikke i dag findes en entydig identifikation af heste i Danmark, idet der ikke – til forskel fra visse andre dyrearter – stilles krav om, at heste skal registreres og/eller mærkes.

 

2. Som anført i besvarelsen af spørgsmål nr. 2 finder Justitsministeriet ikke, at en registreringsordning er en nødvendig forudsætning for, at de foreslåede regler vil kunne fungere hensigtsmæssigt i praksis.

 

3. Som det imidlertid fremgår af besvarelsen af spørgsmål nr. 3 og 8 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende lovforslaget, har Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri oplyst, at en eventuel vedtagelse af Kommissionens forslag til forordning om identifikation af hovdyr vil indebære, at heste skal forsynes med et identifikationsdokument (hestepas) og mærkes individuelt med en såkaldt transponder eller eventuelt en anden form for mærkning. Det gælder både avls- og konkurrenceheste og heste til opdræt og brugsdyr (hobbyheste).

 

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har oplyst, at den organisation, der udsteder et hestepas, efter forordningsforslaget vil skulle registrere visse oplysninger om hesten i en central database. Der vil bl.a. skulle registreres oplysninger, der kan bruges til identifikation af hesten, og det skal registreres, om hesten er udelukket fra konsum, samt navn og adresse på den person, som hestepasset er udstedt til. Det følger endvidere af forordningsforslaget, at der i hestepasset skal være oplysning om hestens ejer eller dennes agent/repræsentant.

 

Justitsministeriet finder på baggrund heraf, at en ordning som foreslået af Kommissionen umiddelbart synes at imødekomme det ønske om registrering af heste, som er fremkommet i forbindelse med høringen over lovforslaget.