Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 19. marts 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 6 (L 70), som hermed besvares.

 

 

Spørgsmål nr. 6:

”Ministeren bedes yde teknisk bistand til et ændringsforslag, der indfører anmeldelsespligt fra dag 1 og en skiltningspligt parallelt med den tyske ordning, jf. ministerens svar på L 70 – spørgsmål 4.”

 

 

Endeligt svar:

Jeg gør opmærksom på, at det fremsatte lovforslag allerede indeholder en pligt for den udenlandske virksomhed til at anmelde oplysninger til RUT-registeret fra dag 1, jf. lovforslagets § 5 a, stk. 4. Ifølge denne bestemmelse skal anmeldelse af oplysninger ske senest samtidig med, at levering af tjenesteydelsen i Danmark påbegyndes. I forbindelse med ændringer i de oprindeligt anmeldte oplysninger indeholder forslaget en 8-dages frist for at anmelde ændringerne.

 

Med hensyn til den tyske ordning vedr. skiltning fremgår det af mit svar på spørgsmål 4, at regler om skiltning ikke er indeholdt i den tyske udstationeringslov. Derimod indeholder de 16 delstaters respektive Bauordnungen (byggelove) regler herom. Generelt gælder, at der på tyske byggepladser skal opstilles et såkaldt ”Baustellenschild” (byggepladsskilt).

 

Skiltet har A4-størrelse og skal være placeret synligt for offentligheden.

 

Skiltet skal indeholde oplysninger om byggeprojektets navn samt navn og adresse på de implicerede parter, dvs. byggeledelsen, ”Rohbau”-entreprenøren (den person som står for udfærdigelsen af de grundlæggende konstruktioner) og arkitekten/konstruktøren.

 

Der er således ikke generelt krav om, at alle virksomheder på byggepladsen skal angives på det opsatte skilt. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at dele af byggeretten er undergivet delstatskompetence, hvorfor der kan forekomme afvigelser rundt omkring i de 16 delstaters forvaltninger.

 

Lovteksten til et ændringsforslag til L 70, som indfører regler om skiltning i lighed med de tyske regler kunne se således ud:

 

”Ændringsforslag til Lovforslag nr. L 70 om ændring af lov om udstationering af lønmodtagere (Anmeldelsespligt i forbindelse med udstationering)

 

Til § 1

Efter § 5 c, indsættes følgende bestemmelse:

 

§ 5 d. Ved udstationering af lønmodtagere i forbindelse med byggeopgaver, er bygherren ansvarlig for, at der på byggepladsen ved opgavens påbegyndelse etableres skiltning, som er synlig for offentligheden, med oplysning om byggeprojektets navn, navn og adresse på de implicerede parter i byggeprojektet, herunder bygherren, entreprenører, underentreprenører og arkitekter.”

 

Det bemærkes, at under hensyntagen til EU-regler om ligebehandling vil et tilsvarende krav om skiltning også skulle indføres i forhold til byggeopgaver, hvor der ikke benyttes udstationerede lønmodtagere.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen