ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

29. april 2008

 

 

Besvarelse af spørgsmål 1 ad L 76 stillet af Erhvervsudvalget den 31. marts 2008.    

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 1:

Kan ministeren garantere, at der med lovforslaget ikke skabes yderligere mulighed for skattespekulation?

 

Svar:

Jeg har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende svar fra skatteministeren, som jeg i det hele kan henholde mig til:

 

”Jeg har ikke mulighed for at udstede egentlige garantier, men det er min vurdering, at risikoen for skattespekulation ved fusion og spaltning ikke bliver forøget, hvis man indfører den foreslåede adgang til, at en enig aktionærkreds kan fravælge, at der udarbejdes en vurderingsmandsudtalelse om fusions- eller spaltningsplanen, herunder om vederlaget til aktionærerne.

 

Jeg skal i den forbindelse bemærke, at den foreslåede ændring ikke påvirker de yderligere dokumentkrav, der i dag stilles i selskabslovgivningen. Der vil således fortsat skulle udarbejdes en række andre dokumenter i forbindelse med fusioner og spaltninger, herunder en fusions-/spaltningsplan, en fusions-/spaltningsredegørelse (der blandt andet skal indeholde oplysninger om fastsættelsen af vederlaget og om eventuelle vanskeligheder forbundet hermed) og efter omstændighederne en vurderingsberetning.

 

Disse dokumenter skal fortsat indsendes til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, ligesom de skal indsendes til SKAT, hvis en fusion eller en spaltning gennemføres skattefrit efter bestemmelserne i fusionsskatteloven.

 

SKAT vil således stadig have mulighed for at kontrollere, om fusioner og spaltninger opfylder de nærmere betingelser for skattefrihed efter fusionsskatteloven.

 

I de tilfælde, hvor der efter forslaget ikke fremover vil blive udarbejdet og indsendt en vurderingsmandsudtalelse, er det SKAT’s vurdering, at der alene vil være tale om et ikke nævneværdigt forøget ressourcetræk i forbindelse med ligningen.”

 

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk