Til

                      Folketinget - Skatteudvalget

 

 

L     8- Forslag til Lov om ændring af forskellige energiafgiftslove m.v. (Indeksering af energiafgifterne).

 

Hermed sendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr. 8 af 3. december 2007.

 

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                                                 /  Lene Skov Henningsen


Spørgsmål 8: Ministeren bedes beregne provenuet af energiafgifter frem mod 2015 med anvendelse af henholdsvis energiprisindeks og forbrugerprisindeks til at indeksere energiafgifterne.

 

Svar: Der er taget udgangspunkt i de fremskrivninger som indgår i regeringens 2015-fremskrivning.

I aftalen mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti) om Lavere skat på arbejde er anvendt en faktor for forventet gennemsnitlig udvikling i nettoprisindekset på 1,8 pct. pr. år på mellemfristet sigt. Det er den opskrivning, som er lagt til grund for indekseringen i L 8. Den samlede varige virkning af forslaget skønnes til ca. 4 mia. kr. Dette skøn er baseret på visse forudsætninger, som det fremgår af Finansministeriets svar på spørgsmål 3.

Benyttes den forventede gennemsnitlige udvikling i energipriserne for private husholdninger, vil energiafgifterne ikke skulle reguleres frem til 2015, da det internationale energiagentur (IEA) forventer faldende oliepriser i perioden.

Der er i beregningerne taget udgangspunkt i det internationale energiagenturs (IEA) fremskrivning af udviklingen i olieprisen, som indgår i regeringens 2015-plan.

Finansministeriet har til brug for besvarelsen oplyst følgende:

” I 2015-fremskrivningen er den gennemsnitlige årlige vækst i nettoprisindekset 1,8 pct. fra 2011 til 2015, hvor der forudsættes en neutral konjunktursituation. I årene frem mod 2011 er væksten i nettoprisindekset en smule højere, bl.a. i lyset af den nuværende situation med pres på arbejdsmarkedet.

Anvendes i stedet den forventede gennemsnitlige udvikling i forbrugerprisindekset, vil energiafgifterne årligt skulle reguleres med 1,7 pct. pr. år. fra 2011 til 2015, hvor konjunkturerne forudsættes at være neutrale.”