Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 5. maj 2008

Sagsnr.: 10196

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 28. april 2008 (L 92 – spørgsmål nr. 6) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 6:

 

”Vil ministeren yde teknisk bistand til udarbejdelse af ændringsforslag, hvor det i lovforslaget foreslåede Innovationsudvalg erstattes af,

·        et mindre ”kerneudvalg” pÃ¥ f.eks. 6 repræsentanter udpeget af ministeren, hvorfra ogsÃ¥ formanden kommer og

·        to mindre fagligt (med)besluttende ”underudvalg” indenfor primærlandbrug og forædling, som begge bestÃ¥r af ca. 6 erhvervsrepræsentanter (efter indstilling til ministeren) med særlig faglig ekspertise?

 

Beslutningsprocessen for kerneudvalget og de to underudvalg skal som i dag normalt ske på 7 årlige bevillingsmøder, hvor der

·        dels behandles forædlingsansøgninger af de 6 repræsentanter fra ”kernegruppen” og de 6 fra ”underudvalg” pÃ¥ forædling. Beslutningskompetence skal være som i det nuværende Innovationsudvalg,

·        Dels behandles primæransøgningerne af de 6 repræsentanter fra ”kernegruppen” og de 6 fra ”underudvalg” pÃ¥ primærlandbrug. Her kan det overvejes, om dette forum ogsÃ¥ skal have beslutningskompetence, nÃ¥r det nuværende RÃ¥dgivende Udvalg pÃ¥ primærsiden alene – formelt – er rÃ¥dgivende, og

·        Dels holdes møde i det samlede forum – altsÃ¥ 6 + 6 + 6 – samles f.eks. i forbindelse med fastlæggelse af strategier, nye temaer og planlægning af konferencer og symposier.”

 

 

 

 

Svar:

Som ønsket af udvalget vedlægger jeg herved ændringsforslag ad L 92.

 

Jeg kan ikke støtte ændringsforslaget.

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/ Søren Sørensen


 

 

Ændringsforslag til L 92

Forslag til Lov om ændring af innovationsloven

(Etablering af et nyt innovationsudvalg og ændrede tilskudsmuligheder m.v.)

 

Af < >, tiltrådt af < >:

 

 

1) § 3 affattes således:

 

”§ 3. Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri nedsætter et overordnet innovationsudvalg for fødevaresektoren (Innovationsudvalget) bestående af syv medlemmer, der udpeges af ministeren. Ministeren nedsætter desuden et fagligt underudvalg vedrørende det primære jordbrug og et fagligt underudvalg vedrørende forarbejdning og forædling af jordbrugs- og fiskeriprodukter samt den primære fiskerisektor, herunder akvakultur. De to faglige underudvalg har hver seks medlemmer, der udpeges af ministeren efter indstilling fra erhvervet.

     Stk. 2. Innovationsudvalget træffer sammen med det eller de respektive faglige underudvalg afgørelse om at yde tilskud til gennemførelse af innovations-, forsknings- og udviklingsprojekter indenfor følgende områder:

1) Den primære jordbrugssektor.

2) Den primære fiskerisektor, herunder akvakultur.

3) Sektoren vedrørende forarbejdning og forædling af jordbrugsprodukter.

4) Sektoren vedrørende forarbejdning og forædling af fiskeriprodukter.

5) Den primære jordbrugssektor i kombination med sektoren vedrørende forarbejdning og forædling af jordbrugsprodukter (integrerede projekter).

6) Den primære fiskerisektor, herunder akvakultur, i kombination med sektoren vedrørende forarbejdning og forædling af fiskeriprodukter (integrerede projekter).

    Stk. 3. Innovationsudvalget træffer sammen med det eller de faglige underudvalg

afgørelse om at yde tilskud til aktiviteter, der har til formål at undersøge mulighederne for at formulere innovationsprojekter omfattet af stk. 2.

    Stk. 4.  Innovationsudvalget træffer sammen med det eller de faglige underudvalg afgørelse om at yde tilskud til generiske kampagner og testmarkedsføring.”

 

2) § 4 affattes således:

 

    ”§ 4. Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri fastsætter nærmere regler om Innovationsudvalgets og de faglige underudvalgs sammensætning og om udpegning af suppleanter for medlemmer af udvalgene.

    Stk. 2.  Ministeren fastsætter nærmere regler for Innovationsudvalgets og de faglige underudvalgs arbejde, herunder forretningsorden, samt om sekretariatsbetjening.

    Stk. 3.  Ministeren fastsætter regler om, at Innovationsudvalget sammen med det eller de respektive faglige underudvalg i visse sager kan bemyndige formanden til at træffe afgørelse på vegne af udvalgene.

    Stk. 4. Ministeren udpeger en formand for Innovationsudvalget. Formanden er medlem af udvalget.”

 

 3) § 5, stk. 2, affattes således:

 

”Stk. 2. Innovationsudvalget er i samarbejde med de faglige underudvalg rådgivende for ministeren med hensyn til den samlede indsats inden for lovens områder, herunder rådgivning i forbindelse med fastlæggelse af temaer, jf. § 11, stk. 1.”

 

4) § 14, stk. 2, affattes således:

”Stk. 2. Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri kan indhente rådgivning fra Innovationsudvalget og de faglige underudvalg vedrørende de aktiviteter, der er nævnt i stk. 1.”

 

Bemærkninger til ændringsforslaget

 

Til nr. 1 - 3

 

Med ændringsforslaget foreslås, at det i lovforslaget (L 92) foreslåede Innovationsudvalg, hvori det var hensigten, at en række organisationer, foreninger og ministerier skulle være repræsenteret, erstattes af et mindre innovationsudvalg på syv medlemmer, der supplerer sig med to faglige underudvalg.

 

Med forslaget sikres det, at det nye innovationsudvalg bliver operationelt og af en passende størrelse, og at en tilstrækkelig faglig ekspertise er til stede ved behandlingen af ansøgningerne. Da innovationsudvalget supplerer sig med henholdsvis det faglige underudvalg vedrørende det primære jordbrug og det faglige underudvalg vedrørende forarbejdning og forædling af jordbrugs- og fiskeriprodukter og vedrørende den primære fiskerisektor ved behandlingen af de forskellige typer af ansøgninger, sikres kontinuitet i indsatsen.

 

For at sikre en ensartet struktur får Innovationsudvalget sammen med de to faglige underudvalg afgørelseskompetence i forbindelse med alle typer af projektansøgninger under innovationsloven. Innovationsudvalget og det faglige undervalg vedrørende det primære jordbrug får således afgørelseskompetence vedrørende ansøgninger om tilskud inden for den primære jordbrugssektor. Innovationsudvalget og det faglige underudvalg vedrørende forarbejdning og forædling af jordbrugs- og fiskeriprodukter samt den primære fiskerisektor, herunder akvakultur, får tilsvarende afgørelseskompetence vedrørende ansøgninger om tilskud inden for den primære fiskerisektor, og herunder akvakultur, inden for forarbejdning og forædling af jordbrugsprodukter samt inden for forarbejdning og forædling af fiskeriprodukter.

 

På tilsvarende måde som det Innovationsudvalg, der er foreslået jf. L 92, vil det nye Innovationsudvalg sammen med begge de to faglige underudvalg efter anmodning skulle rådgive ministeren om den samlede indsats inden for lovens område, herunder i forbindelse med fastlæggelse af særlige temaer, tilrettelæggelse af en faglig strategi for behandling og prioritering af projektansøgninger samt konkret prioritering af projektansøgninger inden for bevillingen.

 

Desuden skal Innovationsudvalget sammen med begge de to faglige underudvalg behandle og træffe afgørelse vedrørende ansøgninger under temaerne, ansøgninger om integrerede projekter og ansøgninger om generiske kampagner.

 

Med ændringsforslaget foreslås, at fødevareministeren fastsætter nærmere regler om sammensætningen af det nye Innovationsudvalg og de faglige underudvalg og om udpegningen af suppleanter for udvalgsmedlemmerne. Udvalgene nedsættes for perioder af fire år. Innovationsudvalget har syv medlemmer, idet der dermed er et ulige antal, når Innovationsudvalget supplerer sig med et eller begge de faglige underudvalg. De to faglige underudvalg består af hver seks erhvervsrepræsentanter med særlig faglig ekspertise.

 

Til nr. 4

 

Der er tale om konsekvensændringer som følge af, at udvalgsstrukturen er ændret i forhold til det, der fremgik af L 92.

 

 

Vurdering af konsekvenser af ændringsforslaget

 

Da ændringsforslaget har en mere differentieret udvalgsstruktur end foreslået i L 92 vurderes det, at forslaget vil medføre en mindre forøgelse af de administrative opgaver for det offentlige.