Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 12 vedrørende forslag til lov om ændring af færdselsloven (Konfiskation af knallerter mv.) (L 96), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 16. april 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Anette Arnsted

 


Spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 12 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af færdselsloven (Konfiskation af knallerter mv.)
(L 96):

 

”Hvilke initiativer kan man efter ministerens vurdering tage i forhold til problemstillingen omkring de ældre knallertkørere, som efter at have fået frataget deres kørekort for spirituskørsel, i stedet kører rundt på knallert i beruset tilstand, og hvor mange personer skønner ministeren, at det drejer sig om?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet kan oplyse, at Færdselssikkerhedskommissionen i sin handlingsplan af 7. maj 2007 bl.a. har anbefalet, at det undersøges, om der i udlandet er eksempler på, at knallertførere kan få inddraget deres knallertbevis som sanktion. Kommissionen har endvidere anbefalet, at reglerne om knallertundervisning i forbindelse med erhvervelse af knallertbevis ændres således, at undervisningen af sluttes med både en teoretisk og en praktisk prøve.

 

Det kan endvidere oplyses, at det såkaldte tredje kørekortdirektiv (direktiv 2006/126/EF) bl.a. indebærer, at der skal indføres en ny kørekortkategori for knallerter med en konstruktivt bestemt maksimal hastighed på over 25 og højst 45 km/t. I henhold til direktivet skal personer, der ansøger om kørekort til knallert, alene bestå en teoriprøve. Medlemsstaterne kan dog nationalt stille krav om, at den pågældende tillige består en praktisk køreprøve og opfylder visse helbredsmæssige krav ved en lægeundersøgelse.

 

De regler, som er nødvendige for at gennemføre direktivet, skal offentliggøres senest den 19. januar 2011 og anvendes fra den 19. januar 2013. Direktivet ses dog ikke at være til hinder for, at Danmark vedtager og anvender regler, der opfylder direktivets bestemmer vedrørende knallerter, inden disse frister.

 

Justitsministeriet har den 14. marts 2008 anmodet Rigspolitiet om at nedsætte en arbejdsgruppe med henblik på revision af knallertområdet i lyset af Færdselssikkerhedskommissionens handlingsplan og tredje kørekortdirektiv.

 

Arbejdsgruppen skal udarbejde et oplæg til, hvordan det tredje kørekortdirektivs regler om knallerter bør gennemføres i Danmark, herunder hvilke alders-, uddannelses- og helbredsmæssige krav, der bør gælde for førere af de knallerter, som er omfattet af direktivet.

 

Arbejdsgruppen skal herunder tage stilling til, i hvilket omfang indførelsen af et egentligt kørekort til (visse) knallerter bør føre til, at det gældende sanktionssystem med frakendelse af retten til at føre motordrevet køretøj, hvortil der kræves kørekort, skal finde anvendelse på førere af disse knallerter.

 

Arbejdsgruppen er anmodet om at færdiggøre sit oplæg senest den 15. oktober, og Justitsministeriet forventer herefter at udarbejde et lovforslag på området, som kan fremsættes i starten af 2009.

 

Det er Justitsministeriets opfattelse, at en stillingtagen til, hvilke initiativer der eventuelt bør tages vedrørende personer, der kører beruset på knallert, bør afvente resultaterne af arbejdsgruppens arbejde.

 

Justitsministeriet har ikke grundlag for at vurdere, hvor mange personer der er tale om.