Finansudvalget 2008-09
Aktstk. 138
Offentligt
691639_0001.png
691639_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
09/01317-4026. maj 2009

Besvarelse af spørgsmål 3 ad Aktstykke 138 om skadesløsholdelse af

bestyrelse og direktion i Finansiel Stabilitet A/S stillet af Finansud-

valget efter ønske fra Frank Aaen (EL) den 13. maj 2009

Spørgsmål 3:

Hvad er det for erstatningskrav, der kan komme på tale ud over dem enalmindelig forsikring for bestyrelses- og direktionsmedlemmer dækker?

Svar:

De endelige konkrete vilkår for ansvarsforsikringen for bestyrelse og di-rektion i Finansiel Stabilitet A/S er ikke fastlagt på nuværende tidspunkt.Besvarelsen nedenfor er derfor baseret på de forventede forsikringsvilkår.En ansvarsforsikring for bestyrelse og direktion vil i almindelighed dæk-ke de erstatningskrav, som kan fremsættes over for bestyrelse og direkti-on.Ansvarsforsikringen for bestyrelse og direktion vil dog være begrænset tilen bestemt forsikringssum. Krav udover dette beløb vil ikke være dækket.Som følge af de store værdier, som er involveret i Finansiel Stabilitet A/S'virksomhed, og den særlige karakter af selskabets virksomhed, kan detikke på forhånd udelukkes, at der kan blive tale om erstatningskrav ud-over beløbet, der vil være angivet i ansvarsforsikringen.Ansvarsforsikringen dækker som udgangspunkt alene krav, der fremsæt-tes i forsikringsperioden. Der er endnu ikke tegnet en ansvarsforsikringfor bestyrelsen, og krav, der er opstået forud for forsikringstegningen, vilderfor ikke vil være omfattet af forsikringsdækningen. Ved ophør af for-sikringen, vil der være mulighed for at tilkøbe dækning for krav, derfremsættes efter forsikringsperiodens udløb og i en periode på indtil 36måneder. Dette vil normalt være tilstrækkeligt til at dække eventuelleerstatningspådragende dispositioner, der er foretaget inden forsikringspe-riodens udløb. Det kan dog ikke udelukkes, at der senere kan fremkommekrav efter udløbet af den supplerende dækningsperiode, der undtagelses-vis ikke vil være forældede.Ansvarsforsikringen for bestyrelse og direktion forventes ikke at omfattekrav vedrørende pensionsrettigheder, bonusprogrammer og andre kom-pensationskrav fra medarbejdere. Et erstatningskrav kan f.eks. opstå i ensituation, hvor Finansiel Stabilitet A/S medvirker til en overdragelse afmedarbejdere til tredjemand, som viser sig at være ude af stand til at op-fylde disse forpligtelser, og som ikke er omfattet af statens garanti for
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
simple kreditorer efter lov om finansiel stabilitet.Ansvarsforsikringen omfatter heller ikke offentligt salg af aktier i datter-selskaber, medmindre forsikringsselskabet i hvert enkelt tilfælde accepte-rer en sådan dækningsudvidelse efter at have været forelagt salgsprospektog andre dokumenter, som har været forelagt potentielle købere. Selv omselskabet er villig til at betale en tillægspræmie, kan der principielt fore-komme situationer, hvor forsikringsselskabet afviser at udvide dækningentil at omfatte den konkrete transaktion, som staten ønsker gennemført,eller som måske allerede er gennemført.Endeligt kan der opstå sager, hvor forsikringsselskabet af en eller andengrund afviser at dække bestyrelse og direktions udgifter til fx advokatbi-stand og eventuelt erstatninger. Statens skadesløsholdelse af bestyrelses-medlemmerne, og Finansiel Stabilitet A/S’ skadesløsholdelse af direktio-nen, vil i givet fald holde de pågældende skadesløse, idet en sådan situa-tion ofte må forventes at føre til, at der rejses sag mod forsikringsselska-bet med henblik på at få det til at opfylde sine forpligtelser.