Finansudvalget 2008-09
Aktstk. 180
Offentligt
704492_0001.png
Folketingets FinansudvalgChristiansborg
Finansministeren
1. juli 2009
Endeligt svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 85 af 26. juni 2009(Aktstykke 180, § 7).

Spørgsmål:

I hvilket omfang stilles der krav om egenfinansiering af anlægsopgaver, som forud-sætning for bevilling fra lånepuljerne til anlæg i 2010, jf. aftalen mellem regeringenog KL?

Svar:

Der er i forbindelse med aftalen om kommunernes økonomi bl.a. afsat:En lånepulje på 800 mio.kr. til investeringer vedr. kvalitetsfondsområderne.Lånepuljen er målrettet kommuner i en økonomisk og likviditetsmæssig van-skelig situation med henblik på kommunernes medfinansiering af investerin-gerne i forbindelse med udmøntningen af kvalitetsfonden.En lånepulje på 800 mio.kr. til investeringer på folkeskoleområdet. Lånepul-jen på folkeskoleområdet fordeles efter ansøgning og som udgangspunkt tilop til 50 pct. af anlægsudgifterne.En lånepulje på 500 mio.kr. til større infrastrukturprojekter. Kommunerneskal som udgangspunkt finansiere investeringer i infrastruktur via skatteind-tægter, bloktilskud og opsparede likvide midler mv.. Kommuner med størreinfrastrukturprojekter kan søge om låneadgang til medfinansiering (op til 50pct.) af den andel af udgifterne, der ligger over 1.000 kr. pr. indbygger.En lånepulje på 1 mia.kr. til øvrige investeringer, herunder veje og effektivi-seringer.
Kommunerne er med aftalen sikret fuld finansiering af et anlægsniveau på 20mia.kr. via skatteindtægter, bloktilskud, kvalitetsfond og lånepuljer mv.Lånepuljerne udmøntes efter ansøgning til Indenrigs- og Socialministeriet medundtagelse af lånepuljen på 1 mia.kr. til øvrige investeringer, som fordeles efterbloktilskudsnøglen.Med venlig hilsenClaus Hjort Frederiksen
Finansministeriet • Christiansborg Slotsplads 1 • 1218 København K • T 33 92 33 33 • E [email protected] • www.fm.dk