NOTAT

 

Dato:

6. januar 2009

Kontor:

Kontrol- og Analyseenheden

J.nr.:

2008/4050-1077

Sagsbeh.:

sba

Fil-navn:

Notat

 

 

 

Notits til Folketingets Europaudvalg

om

EF-Domstolens præjudicielle sag C-551/07, Sahin

 

 

1. Baggrund

 

EF-domstolen afsagde den 19. december 2008 kendelse i sag C-551/08, Sahin, hvor EF-domstolen besluttede at afslutte behandlingen af sagen under henvisning til, at de rejste spørgsmål allerede er besvaret i sag C-127/08, Metock.

 

Sagen drejede sig om, hvorvidt en tredjelandsstatsborger, der opholder sig som asylansøger i Østrig (værtsmedlemsstaten), har ret til ophold efter EU-retten som ægtefælle til en EU-borger, der har udøvet retten til fri bevægelighed.

 

Sagen blev forelagt præjudicielt for EF-domstolen af ”Verwaltungsgerichtshof” i Østrig i december 2007.

 

Danmark afgav den 3. april 2008 skriftligt indlæg i Sahin-sagen, hvor Danmark i lighed med sag C-127/08, Metock, gjorde gældende, at kravet om forudgående lovligt ophold inden for Fællesskabets område er foreneligt med opholdsdirektivet. Folketingets Europaudvalg og Udvalget for Udlændinge og Integrationspolitik blev orienteret herom henholdsvis den 4. og 9. april 2008.

 

2. EF-domstolens kendelse

 

EF-domstolen har i kendelse af 19. december 2008 under henvisning til, at de præjudicielle spørgsmål er afklaret i EF-domstolens retspraksis, jf.  procesreglementets artikel 104, stk. 3, afsluttet sagen med begrundet kendelse.

 

Den dom, som EF-domstolen henviser til er Metock-dommen af 25. juli 2008. EF-domstolen anfører med henvisning til Metock-dommen, at bestemmelserne i direktivet ikke opstiller krav om, at unionsborgeren allerede skal have stiftet familie på det tidspunkt, hvor han rejser til værtslandet, for at familiemedlemmer, som er tredjelandsstatsborgere, kan drage fordel af de rettigheder, som følger af direktivet.

 

EF-domstolen anfører endvidere med henvisning til Metock-dommen, at der ikke skal sondres mellem, om tredjelandsstatsborgeren er indrejst i værtsmedlemsstaten før eller efter unionsborgeren eller før eller efter, at de er blevet medlemmer af hans familie.

 

På den baggrund konkluderer EF-domstolen, at tredjelandsstatsborgeres status som asylansøger ikke er til hinder for anvendelsen af bestemmelserne i opholdsdirektivet.